2024.04.13., szombat - Ida
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Egy lengyel újság szórólapokkal magyarázza el a magyar turistáknak, hogy Orbán az oroszok pártját fogja a háborúban

Zimon András | 2024. március 03. - 09:00
Egy lengyel újság szórólapokkal magyarázza el a magyar turistáknak, hogy Orbán az oroszok pártját fogja a háborúban

Zakopane kedvelt célpontja a Lengyelországba tartó magyar turistáknak. A hely népszerűségét kihasználva a Tygodnik Podhalanski, Podhale régió lapja szórólapokat osztogat, hogy ismertesse az ukránok helyzetét a magyar turistákkal.

A lap kiadója azt mondta, azért döntöttek így, mert tudják, hogy a magyar média nehéz helyzetben van, ezért igyekeznek betölteni az információhiányt. A szórólapokat magyarul és lengyelül nyomtatják. Ljudmila Szorokovszka, az ukrajnai Herszonból menekült újságíró, a Tygodnik Podhalanski munkatársának magyarokhoz intézett levelét is közlik benne, írta meg a Népszava.

„Ukrajnában elveszítettem az otthonomat. Két éve a városom felgyújtott házaival és lebombázott utcáival álmodom. A kedvenc könyvesboltom romokban hever. Arról álmodom, hogy hazatérhetek. Hogy megint normális életünk lesz, hogy Herszon utcáin mosolygó emberekkel találkozhatom. Gyönyörű hazámat Oroszország gyilkolja”

– írja Ljudmila, aki arra kéri a turistákat, hogy vigyék haza a hírt, és adják át kérdését Orbán Viktornak.

„Miniszterelnök úr, nem tudom és nem értem, miért áll putyin oldalán, aki bombákat szór az otthonomra. Mi rosszat tettünk Önnek, hogy megakadályozza azt a segítséget, amelyet az Európai Unió nyújtana a megkínzott Ukrajnának? Az én hazám ma nemcsak a saját határait, hanem egész Európa határait védi. Ön nem tudja, hogy putyin olyan ember, aki halált oszt, aki nem számol az emberi életekkel?” – kérdi Ljudmila Orbán Viktortól.

A lap kéri Podhale lakosait, hogy a náluk megszálló magyaroknak adják át az ukrán újságíró levelét. A szórólapokat a magyar turistáknak éttermekben és bárokban osztogatják, és magyar rendszámú autók ablaktörlője mögé akasztják.

Fotó: Facebook, Twitter