2024.04.13., szombat - Ida
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Durván drágultak az esküvői költségek

Zimon András | 2024. március 03. - 18:00
Durván drágultak az esküvői költségek

A tavalyi évben mintegy harminc százalékkal csökkent a hazai esküvői piac, és az infláció, az energiaválság miatt megugrott költségek okán a párok, családok meghúzzák a nadrágszíjat.

Az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke szerint az esküvői költségek két legnagyobb tétele a helyszín és a catering, és ezek árai ugrottak nagyot, írja az Economx. A lapnak Abonyi Attila azt nyilatkozta, hogy az infláció, az energiaárak, az élelmiszer alapanyagárak és az üzemanyagárak emelkedése határolja be, korlátozza a szolgáltatók lehetőségeit.

Becslése szerint 2023-ban mintegy 30 százalékkal csökkent az esküvői piac, a költségek pedig 20-25 százalékkal növekedtek.

Szerinte a házasulandók egyre inkább a kis esküvők mellett döntenek, és megpróbálnak spórolni. Sokszor a lagzi helyett szűk körű, 10-15 fős vacsora van. Emiatt bizonyos szolgáltatókra nincs is szükségük. Abonyi arról beszélt, hogy korábban a családok ősszel találták ki az esküvő részleteit, és nyáron házasodtak. Mostanra a szolgáltatók és a helyszínek nem is tudnak ennyire előre konkrét árakat mondani, így a tervezés és az esküvő közötti időszak pár hónapra szűkült.

Fotó: Wikipédia

Hangulat: Billy idol