2024.04.13., szombat - Ida
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Marco Rossival avatta fel 17 milliárdba került új kampuszát a Corvinus

Wolfy | 2024. március 02. - 17:00
Marco Rossival avatta fel 17 milliárdba került új kampuszát a Corvinus

A Mol vezére is ott volt, ezúttal alapítványi elnöki minőségében.

Ünnepélyesen átadták a Budapesti Corvinus Egyetem átépített és felújított épületegyüttesét a Ménesi úton. A Gellért Campus 17 milliárdos fejlesztés keretében valósult meg: az ultramodern környezetben 680 diák tanulhat és 180 lakhat.

Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint az egyetemet üzemeltető alapítvány felett is elnöklő Hernádi Zsolt Mol-vezető után Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya tartott előadást a diákságnak.

Az egyéni szabadság csak akkor él, ha van intézményes, alkotmányos szabadság is. Ha ezt lefordítjuk az egyetemre, az akadémiai szabadság. Ezért méltatlan és hibás, ami történik az Erasmusszal és a Horizonttal: aki azt állítja, hogy nincs akadémiai szabadság, az végletesen téved

– mondta a megnyitón Csák János kulturális és innovációs miniszter, aki 2030-ra a mai 42 ezres magyarországi külföldi hallgatói számot százezresre szeretné növelni.

Kitért az Erasmus-, illetve Horizont Európa-pótló hazai programokra, a Pannon ösztöndíjprogramra, valamint a HU-rizontra is, amelyek révén 10 plusz 8 milliárd forintos keret áll rendelkezésre oktatási és kutatási projektekre.

A tárcavezető az egyetemet üzemeltető Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány felett is elnöklő Mol-vezérre, Hernádi Zsoltra nézve emlékeztetett: a magyar olajcég bevétele 25 éve még csak 5 milliárd euró volt, ma viszont már 25 milliárd.

Hernádi azzal kezdte beszédét, hogy van egy álma: a Corvinusból Közép-Európa legjobb közgazdaságtani intézményét szeretnék kialakítani. Ehhez az kell, hogy növekedjen a kutatási teljesítmény és a külföldi diákok, illetve oktatók száma, új és korszerű legyen az oktatási portfólió.

Az átalakítás, megújulás olykor fájdalmas, mégis igyekszünk a lehető legfájdalommentesebben végrehajtani, és mindig az van az előtérben, hogy a hallgatóknak a legjobb legyen

– fogalmazott Hernádi Zsolt, mielőtt átadta az épületegyüttes jelképes, 3D-s kulcscsomóját.

A Budapesti Corvinus Egyetem rektora arra emlékeztetett, hogy a Corvinus volt az egyik első modellváltó intézmény. E modellváltás keretében arra helyezték a hangsúlyt, hogy az egyetem minél nemzetközibbé váljon, illetve a korszerű oktatási tartalom és módszertan álljon a központban. 

A mai 18–25 éves korosztályt nem lehet úgy megszólítani, ahogy az ő korosztályát anno, új, interaktív, kreatív módszertanokra van szükség, amit nem lehet hagyományos tantermekben megoldani – ezért is volt szükség az új kampuszra

– hangsúlyozta Szabó Lajos, aki azt is elárulta, hogy a 17 milliárdos fejlesztés háromnegyede állami forrásból származik, egynegyedet pedig az egyetemet fenntartó alapítvány szolgáltatott.

Az épületegyüttesben már el is kezdődött az oktatás, hiszen már tart a tavaszi félév a felsőoktatásban. Elsősorban azon képzéseket helyezték ide, amelyeket a legmodernebbekként tartanak számon, ilyen például a data science business, a nemzetközi projektmenedzser- és a közgazdaságielemzés-képzés, valamint az executive és tehetséggondozó rövid programok.

Az épületegyüttesről a következő számokat mondták el:

  • 14 000 négyzetméteres a komplexum,
  • 11 000 négyzetméteres a körülölelő park, 1600 négyzetméteres a sporttér,
  • 3000 szakember dolgozott a projekten,
  • 680 hallgató tanulását kiszolgáló komplex fejlesztésről van szó,
  • 408 helyiség és 180 kollégiumi hely található a kampuszon,
  • 386 napelem és 86 földhőszivattyú segíti a megújulóenergia-ellátást,
  • 170 kerékpár tárolására alkalmas a parkoló, viszont szándékosan csak
  • 23 autónak van hely, de rendelkezésre állnak elektromos töltési pontok.

A tervezés 2020–2021-ben, a kivitelezés 2021 decemberében kezdődött, és 2023 novemberére fejeződött be. Közel egy éven át egyeztettek a diáksággal, hogy az ő igényeiket, ötleteiket is bevonják a projektbe – emlékeztetett a Világgazdaság.

Az átépítés során négyezer tonnányi bontási és egyéb hulladék képződött, amelynek 82 százalékát szelektíven gyűjtötték. A csapok és WC-k víztakarékosak, a parkbeli növények alacsony öntözési igényűek, így végül a kész kampusz kiérdemelte az AA+ energiahatékonysági besorolást.

A hivatalos és ünnepélyes program után jött a ráadás: a diákságnak Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya tartott zártkörű előadást.

Fotó: Wolfy