2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Trükközhetett az inflációs adatokkal a KSH

frisshirek.hu | 2023. december 08. - 07:30
Trükközhetett az inflációs adatokkal a KSH

Baj lehet a magyar infláció számítási módszerével.

A Reuters felidézi, hogy októberben egyszámjegyűre süllyedt a magyarországi infláció, az éves ütem 9,9%-os áremelkedést mutatott és alulmúlta a 10,4%-os piaci Reuters-előrejelzést. Ezt követően néhány szakember azt vetette fel, hogy a KSH is hozzájárult a kormány kitűzött céljának teljesítéséhez.

Idézi a hírügynökség cikke a KSH szerdai közleményét, melyben határozottan visszautasította a vádakat, kiemelve, hogy az inflációs adatokkal kapcsolatos számításai "teljes mértékben összhangban vannak az európai statisztikai iránymutatásokkal".

Az Eurostat most azt közölte, hogy "rendszeres párbeszédet folytat valamennyi EU-tagállam statisztikai hivatalával a HICP-statisztikák (Harmonizált fogyasztói árindex) statisztikáinak harmonizációjával és fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről", és rendszeresen ellenőrzi a módszertani irányelvek betartását is.

Magyarország esetében az Eurostat tárgyal a KSH-val az energiainfláció számítási módjáról

- közölte a sajtóiroda.

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások eredménye vezethet-e a korábbi magyar inflációs adatok felülvizsgálatához, az Eurostat azt válaszolta, hogy ezek "elvileg megengedettek, de nagyon ritkák is". További részleteket nem közölt a tárgyalásokról.

Az ügyben megszólalt a Magyar Nemzeti Bank is. Ezek szerint a magyar infláció mérésében bekövetkező módszertani változásokat az Eurostat validálja és rendszeresen auditálja is. Ezek a szabályok a jegybank válasza szerint biztosítják, hogy a magyar statisztikai hivatal közleményei megbízható képet adjanak a magyar inflációról, megfelelve a nemzetközi standardeknek és szabályoknak.

Fotó: Pixabay