2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Nagy dobással száll be a Google az MI-piacra

frisshirek.hu | 2023. december 07. - 19:00
Nagy dobással száll be a Google az MI-piacra

Az Alphabet szerdán bemutatta legfejlettebb mesterséges intelligencia modelljét, amely képes videók, hanganyagok és szöveges tartalmak feldolgozására.

Az Alphabet (a Google anyavállalata) szerint a Gemini nevű AI-modell kifinomultabb érvelésre és az információk árnyaltabb megértésére képes, mint a Google korábbi technológiája – írta meg a Reuters.

A modell új korszaka az egyik legnagyobb tudományos és mérnöki teljesítményünk

- jellemezte az új terméket Sundar Pichai, az Alphabet vezérigazgatója egy blogbejegyzésben.

A Google a ChatGPT egy évvel ezelőtti elindítása óta keményen dolgozott azon, hogy olyan mesterséges intelligenciás szoftvereket állítson elő, amelyek vetekednek a Microsoft által támogatott OpenAI modelljével.

A techóriás közölte, a Gemini legfejlettebb változatát a Bardon, a Google saját chatbotján keresztül tervezi kiadni a jövő év elején. Az Alphabet továbbá bejelentette, hogy a Gemini három változatát készíti el, amelyek mindegyike más-más feldolgozási teljesítményt használ. A legerősebb változatot adatközpontokban való futtatásra tervezték, a legkisebb pedig mobileszközökön fog hatékonyan futni - közölte a vállalat.

A Gemini a legnagyobb AI-modell, amelynek elkészítésében a vállalat Google DeepMind AI-egysége segédkezett, de "jelentősen" olcsóbb tudják működtetni, mint a vállalat korábbi, nagyobb modelljeit - mondta Eli Collins, a DeepMind termékért felelős alelnöke újságíróknak.

 Tehát nem csak jobb, hanem sokkal hatékonyabb is

- mondta Collins.

A legújabb modell betanításához még mindig jelentős mennyiségű számítási teljesítményre van szükség, de a Google továbbfejleszti a folyamatot - tette hozzá.

Az Alphabet bejelentette egyedi fejlesztésű mesterséges intelligencia chipjeinek új generációját is, amelyeket nagyméretű AI-modellek betanítására terveztek. Az új generációs processzorok a korábbi generációkhoz képest közel háromszor gyorsabban képesek a nagy nyelvi modellek betanítására.