2023.12.08., péntek - Mária
Debrecen: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

MúltKult: 09.26. Szörényi Szabolcs 80 éves

Wolfy | 2023. szeptember 26. - 08:00
MúltKult: 09.26. Szörényi Szabolcs 80 éves

A Kossuth-díjas Illés együttes, majd a Fonográf basszusgitárosa ma ünnepli születésnapját. Tekintsünk vissza, hogy jutott el az Amikor én még kissrác voltamtól a Vén vagyok, akár a Földig.

A Nyugati pályaudvar, előtte a körúti hirdetőoszlopon István, a király-plakát, egy falszakaszon Illés-felirat - mondhatni, ez Szörényi Szabolcs zanzásítva. Ez utóbbi azért különösen igaz, mert mindez a saját házának alagsorában kialakított hatalmas terepasztalon látható 1:87-es méretarányban lekicsinyítve, és visszatükrözi mindazt, ami számára fontos: a zene és a modellezés.

Szörényi Szabolcs polgári "deklasszált" családba született, emiatt igen szerény körülmények közt éltek. Festőművész-grafikus, tanár apja maga is hegedült, édesanyja viszont egyetlen hangot sem hallott Szabolcs és két évvel fiatalabb öccse, Levente muzsikálásából, mivel halláskárosult volt. A két fiú hegedülni tanult Levente keresztanyjától, Takács Alice-tól, az Operaház hegedűművészétől, de egyikük sem rajongott ezért a hangszerért.

A testvéreket a szülők 1956 szeptemberében beíratták a szobi állami fiúnevelő intézetbe, ahol bekerültek az intézet zenekarába. Szabolcs gitározott, majd basszusgitárra váltott, és maradt is ennél a hangszernél. Két év múlva Vácra került a gimnáziumba, ahová Levente is követte, itt egy triót alakítottak. Az akusztikus hangszerekből házilag fabrikáltak elektromost, és Mediterrán nevű együttesükkel, amelyben a testvérek mellett Kőszegi Imre és Bajtala János is játszott, 1962-ben az országos Ki Mit Tud?-on az elődöntőig jutottak.

Érettségi után Szabolcs a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, de nem vették fel, ezért két évre ipari tanuló lett, elektroműszerészként végzett. Másodjára bejutott ugyan a mérnöki szakra, de egy év múlva abbahagyta tanulmányait, és inkább a siófoki Matróz csárdában játszott egy zenekarban napi száz forintért, ami a '60-as években nem kis pénz volt.

A már évek óta működő Illés együttesbe 1965-ben Levente vitte, és az év során kialakult a klasszikus felállás, a két Szörényin kívül a billentyűs hangszereken játszó Illés Lajos, a gitáros Bródy János és a dobos Pásztory Zoltán. Az év nyarán a nógrádverőcei ifjúsági táborban játszottak minden este 3-4 órát fejenként 50 forintért, ott csiszolódott össze a zenekar, és ott születtek meg az első magyar nyelvű beatdalok is: Az utcán, Mindig veled, Óh, mondd, Légy jó kicsit hozzám.

Még az év során elkészítették az első magyar nyelvű beatkislemezt (Táskarádió), Koncz Zsuzsa a tévében elénekelte Szörényi Levente (a Sanzonbizottság által első körben nem engedélyezett) Rohan az idő című dalát, amelynek szövegét S. Nagy István írta. 1966-ban az első Táncdalfesztiválon a megosztott második díjat nyerő Még fáj minden csók című számuk a közönséget is megosztotta, de az 1968-as fesztiválról Amikor én még kissrác voltam című, népzenei gyökerű szerzeményükkel szinte minden díjat besöpörtek. Szabolcs a két fesztivál között, 1967-ben néhány hónapot katonáskodott is, addig a zenekarban Bródy helyettesítette.

Az Illés együttes a hatvanas évek második felében és a hetvenes évek elején hihetetlen népszerűségre tett szert, csak az Omega és a Metró volt a vetélytársuk. Dalaik jó része a slágerlisták élmezőnyébe került, koncertjeiket őrjöngő siker jellemezte. Számaik zenéjének zömét Szörényi Levente és Illés Lajos szerezte, a Bródy János által írt, gyakran áthallásos, politikailag kényes szövegek az előző nemzedék magatartásmintái ellen lázadó ifjúság életérzéseit fejezték ki. Szörényi Szabolcs ritkán jelentkezett szerzőként, de ő írta többek között az Újra itt van, a SárikaAz ész a fontos, nem a haj című dalt (utóbbit énekelte is jellegzetes basszus hangján) és Koncz Zsuzsa egyik legnagyobb slágerét, a Miszter Alkoholt.

Az Illésben minden tekintetben testvére, Levente vitte a prímet, Szabolcs inkább a háttérbe húzódva, többnyire egy létra tetején ülve támogatta kíséretével a többieket, de Illés Lajos szerint Szabolcs volt a legjobb fülű a zenekarban. Az Illés népszerűsége ellenére állandó nyomás alatt dolgozott, a hatalom megpróbálta kontrollálni, kordában tartani, egyben felhasználni őket az ifjúság megnyerésére. Állandóan kifogásolták szövegeiket, nyilatkozataikat és viselkedésüket, 1970-ben Budapesten fel sem léphettek fel, végül Illés Lajos belefáradt a hercehurcákba, és 1973-ban feloszlatta a zenekart.

Szörényi Szabolcs 1974-ben testvérével és Bródyval a Fonográf együttes tagja lett, ez a sokrétű, igényes zenét többszólamú vokállal megszólaltató zenekar egy évtizeden át dolgozott. 1984-ben a három telt házas búcsúkoncert gyakorlatilag Szörényi Szabolcs színpadi visszavonulását is jelentette. Persze ott volt az Illés 1990-es, 1996-os, 2001-es fellépésein, ahogy a végső búcsúnak számító 2005-ös koncerteken is. Az Illés Zenekar megalakulásának 50. évfordulója tiszteletére 2014-ben Beatünnep címmel rendezett budapesti és vidéki koncerteken ugyanúgy részt vett, mint a Fonográf együttes 2004-es, majd 2018-as fergeteges sikerű koncertjén.

1990-ben szólólemeze jelent meg Lökd ide a...! Kocsmadalok címmel. Zenei rendezőként számos színpadi produkcióban és lemezen működött közre, például az idén negyvenéves István, a király című rockopera kétmillió példányban eladott eredeti hanganyagán. 2000-ben kapta meg a Kossuth-díjat, megosztva az egykori Illés együttes tagjaival, 2012-ben Budapestért Díjat vehetett át, 2018-ban a főváros XIII. kerületének díszpolgári címét adományozták neki.

Jó ideje hobbijának, a vasúti terepasztalok készítésének él. Első vasútmodelljét még az 1965 nyarán Nógrádverőcén kapott gázsijából vette meg. Lakóházának pincéjében azóta több vasúti csomópont, egyebek között a teljes Nyugati pályaudvar körzetének makettjét építette fel, amiről tévéfilm is készült Szörényi Szabolcs forgalmista birodalma címmel.

Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán és Wikipédia