2023.12.08., péntek - Mária
Debrecen: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Zártkerti ingatlanokban laknak azok, akiknek egyébre nem telik

Todorovits Rea | 2023. szeptember 25. - 12:00
Zártkerti ingatlanokban laknak azok, akiknek egyébre nem telik

Jelen pillanatban Magyarországon több, mint 100 ezren élnek zártkerti ingatlanokban. Ezekben a házakban nincs bevezetve a közmű, a közvilágítás is csak álom, nincs gáz sem, de van alapja, négy fala és talán olyan helységei, ahol aludni és élni lehet.

Ezeken a területeken a földút, a távoli szomszédság, a megművelésre alkalmas hatalmas területek jellemzők. Az itt található ingatlanok pedig éppen ezt a célt szolgálták korábban. Bent lehetett tartani a veteményest, a kerti kisgépeket és az eső elől is tökéletes menedéket nyújtott ideig-óráig.
Ma pedig az albérlet és kilátástalan élethelyzet elől nyújt menedéket azoknak, akiknek esélyük sincs saját lakásra vagy házra.

Baka Marietta férjével együtt döntött a zártkerti ingatlan megvásárlása mellett, hiszen a magas albérletárak mellett a panel lett volna számukra lehetőség, azt pedig semmiképpen nem szerették volna.
Így hat évvel ezelőtt Csákváron vásároltak zártkerti ingatlant, ezt a döntésüket pedig azóta sem bánták meg.

Akkor a ház körülbelül 40 négyzetméternyi volt csupán, a telek azonban ennek sokszorosa, 5200 négyzetméteres. Nem volt bent sem gáz, sem víz, a kert nem volt elkerítve, azt kell mondjam, kalandos időszakaink voltak. A vizet hozattuk, ami rávezetett bennünket a tudatos életmódra, de egyetlen pillanatig sem gondoltunk arra, hogy ez elhibázott döntés lenne.
Annál is inkább, hiszen a zártkerti ingatlant 7 millió forintért vásároltuk meg, távol a világtól és mégis közel. Autóval Budapesten vagyunk egy óra alatt, a Balatont pedig háromnegyed óra alatt érjük el.
Ma már fúrt kúttal rendelkezünk, árammal fűtünk és főzünk és kibővítettük az ingatlant több, mint 20 négyzetméterrel és sikerült megalkotnunk a saját otthonunkat. Ma már fúrt kutunk van, így ez a probléma is megoldódott, elkerítettük a kert egy részét, a többin pedig lovak és őzek élhetnek, közvetlenül a szomszédságunkban.
Az egyetlen nehézséget talán az jelenti, hogy csak és kizárólag autóval lehet közlekedni, hiszen a legközelebbi buszmegálló is olyan távolságra van, hogy azt gyalog nem lehet megtenni. A másik, amin néha elgondolkodunk, hogy baj esetén a mentő vajon ki tudna-e jönni az ingatlanhoz.

Az értelmiségi számára szintén megoldást nyújt ez a lehetőség.

Nem csupán a budapesti agglomerációból költöznek ki a zártkerti ingatlanokba, de a nagyvárosok mellől is megannyian menekülnek az albérletárak mellől ezekbe, nyilatkozta a Telexnek Vigvári András szociológus, a KRTK Regionális Kutatások Intézetének munkatársa és a Helyzet Műhely tagja. Vigvári évek óta kutatja a zártkerteket, nemrég Zártkert-Magyarország címen jelentetett meg könyvet a témáról.
Kutatása során megállípította, hogy a zártkeri ingatlanok keresletének eddig három szakasza volt, most éljük a harmadikat.

A magas ingatlanárak nem teszik lehetővé, hogy mindenki saját lakáshoz jusson, éppen ezért vannak, akik albérletbe kényszerülnek, ami minden hónapban hatalmas anyagi terhet ró az emberekre és nem utolsó sorban növeli a létbizonytalanság érzését is.
A zártkerti ingatlanok erre nyújtanak tökéletes lehetőséget. A mai ingatlanárakhoz képest annak töredékéért meg lehet vásárolni, a bővítés, hozzáépítés engedélyeztetése is sokkal gördülékenyebb és ami a legfontosabb, a szabad, tiszta levegőn élhet az ember egy olyan ingatlanban, melyet ő maga alakít ki úgy, ahogy neki az a legmegfelelőbb.

Ma hazánkban több, mint 100 ezren döntenek a zártkeri ingatlanok mellett annak érdekében, hogy kertes házas körülmények között élhessenek, mégis közel a nagyvásárosokhoz úgy, hogy annak vételára ne veszélyeztesse a család mindennapi megélhetését.

Zártkert, nyílt élet

Egyre többen keresnek olyan zártkerti ingatlant, ahol mégis közel van az iskola, a nagyváros. Az ok pedig egyszerű: élni a belvárosban szeretnének, de lakni mellette. Amíg a munkalehetőség, az oktatás a városban van, így viszonylag gyorsan megközelíthető helyet keresnek arra, hogy ott élni tudjanak.
Az albérlet ma olyan, mint az orosz lutri
Ma ingatlant bérelni egyre nehezebb, nem véletlen. A magyar törvények és szabályozások az ingatlan tulajdonosának sokkal nagyobb biztonságot adnak, mint annak, aki bérli azt. Éppen ezért a havi szintű kilátástalanság és bizonytalanság miatt egyre többen keresik annak megoldását, hogy záros határidőn belül juthassanak saját ingatlanhoz.

A lakás vagy házvásárlás ma azonban sokak számára egyelő a lehetetlennel.

A mai ingatlanárak növekedése, a hitelintézetek kiszámíthatatlansága nem növeli a vásárlási kedvet. Épp ezért nagyon sokan törekszenek a biztonságra, még akkor is, ha cserébe nagyon sok mindenről le kell mondaniuk.

A kivilágítatlan földutak, a téli jéggel és hóval borított táj megannyi bosszúságot okozhat az ilyen ingatlanban élőknek, cserébe azonban nyugalmat és kiszámíthatóságot kaphatnak.

Kiemelt kép: hillinvest.hu