2023.12.08., péntek - Mária
Debrecen: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Ma 80 éves Csomós Mari

Wolfy | 2023. szeptember 25. - 10:00
Ma 80 éves Csomós Mari

2023. szeptember 25-én ünnepli kerek születésnapját Csomós Mari, a nemzet színésze. Több mint száz színpadi szerep, valamint több tucatnyi játék- és tévéfilmszerep áll mögötte.

Csomós Mari - vagy Csomi, ahogy kollégái és barátai szólítják - egyszerre kiváló komika és tragika, aki rendkívül hitelesen formálja szerepeit, belülről, önmagát adva játssza karaktereit. Csaknem hatvanéves színészi pályát tudhat maga mögött. Akár úgy is fogalmazhatnánk: egyetlen csomó sem akadályozta az útját a színészethez. Az érettségi után rögtön felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1965-ben végzett. A veszprémi Petőfi Színházban kezdte pályafutását zenés-táncos szerepekkel, onnan 1968-ban a kecskeméti Katona József Színházba hívták. 1971-ben a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, ahol a Székely Gábor igazgató-főrendező által színre vitt produkciók országos hírnévre tettek szert. A fiatal színésznő drámai tehetsége ekkor bontakozott ki olyan nagy formátumú főszerepekben, mint G. B. Shaw Szent Johannája, García Lorca Yermája, Shakespeare Makrancos hölgye és Csehov Három nővérének Másája.
Amikor Székely Gábor 1978-ban a budapesti Nemzeti Színház művészeti vezetője lett, Csomós Mari követte őt a fővárosba, majd az ország első színházából az 1983-ban újonnan létrejött Katona József Színházba. Itt az elkövetkező években olyan kiváló társulatban játszhatott, amely sikert sikerre halmozott és külföldön is népszerű lett. Csomós Mari karrierjében meghatározónak bizonyult a Katonában töltött tíz év, emlékezetes alakítása volt Nemesváraljai Gyarmaky Róza Füst Milán Boldogtalanok című drámájában, a lecsúszott anya Spiró György Csirkefej című darabjában, Násztya Gorkij Éjjeli menedékhelyében, Gertrud királyné Shakespeare Hamletjében.
1994-ben újra színházalapításba kapcsolódott be, Székely Gábort követve csatlakozott az Új Színház társulatához. Itt Gothár Péter és Novák Eszter rendezésében hálás főszerepeket alakított: Lorca Vérnászában az Anya, Vörösmarty Csongor és Tündéjében Mirigy, Szép Ernő Patikájában a Postamesterné, Csehov Ivanovjában Zinaida Szavisna, Brecht Koldusoperájában Kocsma Jenny lehetett. 
Három évvel később, amikor Székely Gábornak távoznia kellett az Új Színház éléről, a Bálint András által vezetett Radnóti Színházba szerződött, ahol ma is a társulat tagja. Itt is nagy hatású főszerepek következtek Valló Péter, Jordán Tamás, Zsótér Sándor és mások rendezésében: Martha (Albee: Nem félünk a farkastól), Gurmizsszkaja (Osztrovszkij: Erdő), Füst Milán Máli néni című darabjának címszerepe, Bertha Manson (Brontë-Zsótér: Jane Eyre). Játszotta Verát Térey János Protokoll, Dobozocskát Gogol Holt lelkek és Juliane Tesmant Ibsen Hedda Gabler című darabjában, Kent grófot a Lear királyban, az Indiánfőnököt a Kakukkfészekben, szerepelt Anders Thomas Jensen Ádám almáiban és Wajdi Mouawad Futótűz című darabjában. A Radnótin kívül a Rózsavölgyi Szalonban és az Örkény Színházban is vállalt szerepeket.
A színpad mellett a film sem idegen tőle, szerepelt egyebek között az első Jancsó-filmekben, Rényi Tamás Makrájában, a 141 perc a befejezetlen mondatból című alkotásban, a Jadviga párnájában, az Egyszer élünkben, a Presszóban és az Apacsok filmváltozatában, az Egy szerelem gasztronómiája című zenés vígjátékban. 2020-ban a Szabó István rendezte Zárójelentésben láthattuk. Számtalan tévéfilmben alakította a legkülönbözőbb sorsú nőalakokat, ilyen volt a Tóték, a Cserepes Margit házassága és a Nyolc évszak. 
Művészi teljesítményének elismeréseként 1973-ban megkapta a Jászai Mari-díjat, 1978-ban az érdemes művész címet, 1996-ban a Kossuth-díjat vehette át "nagy lélektani hitelességgel megformált alakításaiért". Többször ítélték neki a legjobb női szereplőként a színikritikusok díját, 1975-ben a Fábri Zoltán által rendezett 141 perc... női főszerepéért a filmkritikusok díjával tüntették ki. 1999-ben a Halhatatlanok társulatának örökös tagjává választották, 2014-ben Prima Primissima díjat, 2016-ban Hazám-díjat kapott. 2017-ben a nemzet színészévé választották, ugyanabban az évben a színikritikusok legjobb női mellékszereplőnek járó díját is elnyerte Dosztojevszkij A játékos című darabjában nyújtott alakításáért.
Fotó: Radnóti Színház