2023.12.08., péntek - Mária
Debrecen: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Az otthontalanná vált marokkóiak segítségére siet Gattyán György

D. Tusnádi | 2023. szeptember 24. - 17:45
Az otthontalanná vált marokkóiak segítségére siet Gattyán György

Szeptember elején - a Richter-skála szerinti - 7-es erősségű földrengés rázta meg Marokkó északkeleti térségét, de a romboló földmozgást, az ország legdélibb régióiban, a népszerű turistaparadicsomban, Agadirban is érezni lehetett. Az afrikai királyság történetének legpusztítóbb rengése több mint 3000 emberéletet követelt, százezrek lettek hajléktalanok. A Docler cégcsoport a károsultak megsegítésére 20 millió forintot adományoz.

A szeptember 9-én éjjel bekövetkezett apokalipszisből esélyük sem volt menekülni az embereknek, kártyavárként omlottak össze a lakóházak. A rengés epicentruma Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrákestől nem messze, de Rabatban, Casablancában is károkat okozott. A hatóságok a mai napig is óriási erőfeszítéseket tesznek, még mindig folynak a mentési, evakuálási és áldozat ellátási műveletek - közölte külföldi hírügynökségekkel a minisztérium.

A marokkói mentési akcióban részt vesznek a qatari, és az Egyesült Arab Emírség mentőalakulatai is, de a marokkói hatóságok egyelőre nem fogadták el más országok felajánlott segítségnyújtását, inkább pénzbeli támogatást várnak, ugyanis a királyság bevetette a katonaságot is a mentésbe. A hadsereg - állítják - jól ismeri a földcsuszamlások miatt az Atlasz hegységbe elszigetelődött és romba dőlt településeket. A Docler cégcsoport, míg a februári törökországországi földrengés után gyűjtést szervezett, pénzt és tárgyi eszközöket juttatott el a rászorulóknak, most a luxemburgi iroda 25 ezer eurót, illetve a budapesti is 25 ezer eurót ajánlott fel a marokkói konzulátuson keresztül a bajbajutottaknak.

Gattyán György elmondása szerint felvették a kapcsolatot Marokkó magyarországi, illetve luxemburgi konzulátusával, ahol az utóbbitól azt a tájékoztatást kapták, hogy elsősorban nem tárgyi, hanem pénzbeli adományokat fogadnának, mert eszközöket most nehezen lehetne kijuttatni.

Nehéz elképzelni borzasztóbb tragédiát annál, mint amikor valaki elveszíti a szerettét, vagy éppen földönfutóvá válik. Törökország után most Marokkónak kell ezt a traumát feldolgoznia. Bízom abban, hogy az adományunkkal talán sikerül enyhíteni az áldozatok fájdalmát, veszteségeit!

- jelentette ki Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.

A húszmillió forintos adományt a marokkói kormány az áldozatok felkutatására és ellátására fordíthatja.

A marokkói kormány a nemzetközi segítségnek, feltehetően a Docler cégcsoport felajánlásának is köszönhetően, az áldozatok családjainak 12 havi apanázst tud fizetni - jelentette be hétvégén Mustafa Baytas, a parlamenti kapcsolatokért felelős miniszteri küldött és a kormány szóvivője: