2023.12.08., péntek - Mária
Debrecen: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Így adott új életet az amerikai barlangásznak a magyar mentőcsapat

Wolfy | 2023. szeptember 20. - 07:30
Így adott új életet az amerikai barlangásznak a magyar mentőcsapat

36 órán át alvás nélkül voltak a mélyben. A sikeres akció után most tértek haza, és interjút is adtak.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy szeptember elején egy amerikai barlangász rekedt több mint 1000 méter mélyen egy törökországi barlangban. Mark Dickey és felesége az 1276 méter mély Morca-barlangba ereszkedett le, hogy feltérképezzék és dokumentálják az eddig ember nem járta kürtőket.

A férfira azonban görcsös hasi fájdalom tört rá, és vért hányt,

ezért visszavonult az 1040 méteres mélységben kialakított ideiglenes pihenőhelyre. Felesége 15 óra múlva jutott ki a felszínre, akkor tudta értesíteni a mentőket, akik riadóztatták az európai barlangimentő-szolgálatot (ECRA).

Az ECRA tüstént keresni kezdett egy azonnal indulni tudó európai mentőegységet, amely képes ezer méteres mélységbe lejutni és hatékony orvosi ellátást nyújtani a vérző betegnek.

Aznap egész Európában e három feltételnek csupán a Magyar Barlangi Mentőszolgálat csapata felelt meg

– mondta el Nagy Dénes Ákos, a szolgálat orvosszakmai vezetője. 

Négyfős csapatuk felszállt az első kereskedelmi járatra, és elindult Törökországba. A helyi katasztrófavédelem helikopteren vitte őket a helyszínre, ahol rögtön megkezdték az ereszkedést a barlangba. 

A bajba jutott Mark Dickeyt 13 óra folyamatos mozgással sikerült elérniük

– árulta el Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke. 

A mentés közben derült ki, hogy szükség van egy másik magyar mentőalakulatra is, amelynek további gyógyszerek, diagnosztikai eszközök és vérkészítmények szállításán kívül az első csapat életben tartása volt a feladata. 

A mostoha körülmények között a kórházi protokollnak megfelelően próbáltuk kezelni a helyzetet egy improvizált kis intenzív osztályon, kevés eszközzel és műszerrel

– idézte fel Zádor Zsófia, a szolgálat orvosa, aki négy napig tartózkodott 1000 méter mélyen, mielőtt az olasz, majd horvát és bolgár kollégái felváltották.

Az életmentő beavatkozás után megkezdődött az amerikai barlangász felszínre vitele. A hordágy egy heti előkészület után szeptember 9-én indult el felfelé a nemzetközi mentőcsapat segítségével, és szeptember 12-én érte el a barlang bejárati aknáját. 

A magyar csapat a munkája során 36 órát töltött a mélyben alvás nélkül, és több mint 50 leszállást hajtott végre a barlangba

– emelte ki Hegedűs András, az akció vezetője hozzátéve, hogy a magyar csapat java részét a Magyar Barlangi Mentőszolgálat adta, de két ember a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálattól, további egy pedig a rozsnyói barlangi mentőktől csatlakozott hozzájuk.