2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

MúltKult: 09.19. Ma 75 éves Jeremy Irons

Wolfy | 2023. szeptember 19. - 08:00
MúltKult: 09.19. Ma 75 éves Jeremy Irons

A brit színész azon kevesek egyike, aki az Oscar mellett megkapta a Tony-, az Emmy- és a Golden-Globe-díjat is.

Brit tudósok másfél évtizede arra az eredményre jutottak, hogy Jeremy Irons orgánuma közelíti meg legjobban a tökéletes férfihangot. Ha ellátogatsz a londoni Westminster-apátságba, és audio guide-dal járod végig a székesegyházat, akkor ő lesz az idegenvezetőd. 

Pedig ha nem bukja el a felvételit az állatorvosi egyetemre, lehet, hogy ma csak egy Doktor Bubónk lenne, nem pedig egy zseniális színészünk. A sikertelen vizsga után döntötte ugyanis el, hogy felcsap színjátszónak. Bristoli színi tanulmányainak költségeit kertészként, utcai zenészként és takarítóként dolgozva teremtette elő.

Első szerepe a Godspell című musical Keresztelő Szent Jánosa volt. Ezt tévéfilmek követték: a BBC egyik produkciójában Liszt Ferencet alakította, a filmvásznon pedig a balett-táncos Nyizsinszkijről szóló drámában debütált. A kritika akkor figyelt fel rá, amikor Harold Pinter Nobel-díjas író ajánlása nyomán Laurence Olivier és John Gielgud oldalán szerepelt Az utolsó látogatásban. Az áttörést A francia hadnagy szeretője című romantikus dráma hozta meg számára 1981-ben, onnantól fogva olyan rendezők filmjeiben játszott, mint

  • Bernardo Bertolucci (Lopott szépség),
  • Adrian Lyne (Lolita),
  • Steven Soderbergh (Kafka),
  • Franco Zeffirelli (Mindörökké Callas),
  • David Lynch (Inland Empire) és
  • David Cronenberg (Pillangófiú, Két test egy lélek - utóbbiban az egypetéjű ikerpár mindkét tagja ő volt).

Egyik legnagyobb sikerét 1990-ben a Barbet Schroeder által rendezett A szerencse forgandó című filmben aratta. A felesége meggyilkolásával gyanúsított, de végül felmentett, elszegényedett arisztokrata, Claus von Bülow megformálásáért megkapta a filmvilág legrangosabb kitüntetését, az Oscart, valamint a Golden Globe-díjat is.

A Vasálarcos című kosztümös kalandfilmben a három testőr közül Aramis bőrébe bújt, majd főszerepet kapott az Isabel Allende könyve nyomán készült, Bille August rendezte A kísértetház című romantikus családi drámában. A Die Hard harmadik részében ő volt a főgonosz terrorista. Forgatott Shakespeare-drámát (A velencei kalmár),

Szabó István instruálta a Csodálatos Júliában,

de bizonyította tehetségét a keresztes háborúk idején játszódó Mennyei királyságban és az Eragon című fantasyben.

A tévénézők egyebek közt láthatták a Különleges ügyosztály című sorozatban és a Borgiákról szóló amerikai tévésorozatban, amelynek első évadát Magyarországon forgatták az etyeki Korda Filmstúdióban. Az elmúlt másfél évtizedben készült filmjei közül emlékezetes a 2008-as pénzügyi összeomlás történetét elmesélő Krízispont, valamint a Pascal Mercier könyvsikere alapján, Bille August által rendezett Éjféli gyors Lisszabonba. 2016-ban szerepelt a Batman Superman ellen című filmben, majd Budapesten forgatta a Vörös veréb című thrillert, amit több hasonló akciófilm is követett: a Zack Snyder: Az Igazság Ligája és az idén bemutatott Flash - A villám című amerikai szuperhősfilm.

Irons Oscar-díja mellé háromszor kapta meg a televíziós Oscarnak nevezett Emmyt, kétszer pedig a Golden Globe-díjat (az Elizabeth című történelmi drámáért 2005-ben mindkettőben részesült). 1984-ben a színházi Oscarnak tekintett Tony-díjjal is elismerték (Tom Stoppard A dolog című darabjában a Broadwayn Glenn Close volt partnere). Emellett a tiszteletbeli César-díj és az Európai Filmakadémia életműdíjának is birtokosa. 1985-ben még Grammy-díjra is jelölték.

Dolgozott a rangos Royal Shakespeare Companyvel és a Bristol Old Vic színházzal. A színpadra húsz év kihagyás után 2006-ban A gyertyák csonkig égnek című Márai-regény adaptációjában, Henrik tábornokként tért vissza. Több rajzfilmfigurának kölcsönözte hangját, hangoskönyvei jelentek meg, 1985-ben még zenei klipet is rendezett Carly Simon számára. 

Az arisztokratikus külsejű és természetes eleganciájú Jeremy Irons négy és fél évtizede él második feleségével, Sinéad Cusack ír színésznővel, akivel két filmben játszottak együtt, sőt, két fiukkal is együtt szerepelt néhány filmben. A környezetvédő színész szabadidejében szívesen lovagol, kertészkedik, de a sebesség megszállottjaként több motorja is van. Egyik első hírességként viselte az AIDS-ellenes küzdelem támogatását jelző piros szalagot a ruháján, de számos jótékonysági alapítványt és rendezvényt is támogat.

Napjainkban ideje nagy részét az írországi, 15. századi Kilcoe kastélyban tölti, amelyet romosan vásárolt meg, és részben saját keze munkájával újított fel. Nem is tagadja, hogy néhány filmszerepét kifejezetten ezért, anyagi okokból vállalta el.

Fotó: Jelenet a München című kémthrillerből (Netflix)