2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

A NAV a mesterséges intelligenciát hívja segítségül a gazdaság kifehérítése érdekében

Zimon András, 2023. szeptember 18. - 11:00
A NAV a mesterséges intelligenciát hívja segítségül a gazdaság kifehérítése érdekében

A jövő már a jelen? A NAV ugyanis a mesterséges intelligenciát veti be az adóelkerülők- és ügyeskedők ellen.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal olyat lépett, amire eddig még nem volt példa sem itthon sem nagyon máshol a világban. Ráengedi ugyanis a virtuális revizorait a rendszerére. Ezek a revizorok a nap 24 órájában, évekre visszamenően kutatják a gazdasági események és a cégek bevallási adatai közötti összefüggéseket – írta meg az Index. Az adóhivatal szerint a könyvelők felelőssége is egyértelműen megállapítható lesz, ráadásul a szabályok megszegését vagy az adóelkerülést célzó gazdasági műveleteket is kifehéríti a rendszer.

Így a NAV nem csak az adóbeszedés hatékonyságát növeli, hanem egyre kockázatosabbá teszi az adóelkerülést. Mindemellett számos előnyt is nyújt a magyar munkavállalóknak – állítja a hivatal.

Az eddig használt séma az volt, hogy a munkáltató a dolgozó helyett kiszámítja, a béréből levonja és befizeti a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ha ezt nem teszi meg a munkáltató, akkor a lebukás kockázata és ennek anyagi következményei is őt terheli. Ha a munkáltató az APEH-nak nem jelentette be a jogviszonyt és azután nem is fizetett, de a nyugdíjbiztosítónak évente elküldte a nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lapot, akkor az elcsalt adó és járulék utáni bírság őt fenyegette ugyan, de a munkavállaló nyugdíjjogosultsága rendben volt. A szervezet szerint a könyvelőnek is látnia kell, ha valaki be van jelentve, és a fizetését elutalták, de a járulékokat nem fizették be, ezért indokolt az ő felelősségüket is vizsgálni. A NAV ráadásul olyan elektronikus szolgáltatásokat üzemeltet, amelyek révén a munkavállaló a bejelentett jövedelem összegét is ellenőrizheti, havi bontásban. Ezt megteheti a „NAV-Mobil” bér- és járulékadatokat is bemutató, egyéni foglalkoztatási adatainak lekérdezésével, valamint a webes ügyfélportálon

A foglalkoztatottsággal járó adatok valós időben kerülnek be a hatósági rendszerekbe, ahol a munkavállaló azonnal látni fogja, hogy milyen rá vonatkozó adat – pl. bérfizetés, betegállomány stb. – keletkezett.

Az adóhivatal azt is ismertette, hogy az általános forgalmi adó esetében a helyzet még összetettebb. Az adót, főszabály szerint az eladó, Európai Unión (Közösségen) belüli beszerzés esetén az adóalany beszerző, unión kívülről történő import esetén az importőr fizeti meg. Ha nem ő a végfelhasználó, akkor a beszerzés áfatartalmát bevallásában levonásba helyezheti. Az Online Számla rendszerbe pedig a hazai vállalkozások számláinak adatai valós időben kerülnek majd be, a kézzel kiállított számlák adatai is legfeljebb négy napon belül. Az étel- és italautomatákból, valamint az építőipari, illetve a turisztikai rendszerekből érkező adatok az adózók valós gazdasági tevékenységének megismerését, gazdasági kapcsolatrendszerük átláthatóságát szolgálják.

Fotó: nav.hu