2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Lassan, de visszafordíthatatlanul változik a Balaton vize

D. Tusnádi, 2023. szeptember 17. - 10:00
Lassan, de visszafordíthatatlanul változik a Balaton vize

Sok szakértő és civil szervezetek is kongatták a Balaton körüli vészharangokat, hogy a tóparti beépítések, a mezőgazdaságban használt káli műtrágya, a  háztartások szennyvize, a télen végzett jégmentesítő útszórások, az emberi beavatkozás nyomai tartósan megváltoztatják a "magyar tenger" vízminőségét. Egyre sósabb a Balaton vize. Mit mondd a szakértő, van visszaút? 

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mitől selymes a Balaton vize? Van-e gyógyító hatása? Mennyit változott az összetétele az idők során? A tó vize ma már nem édes-, hanem „édes-sós, átmeneti víz”. Vörös Lajos ökológussal, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársával beszélgetett a veol munkatársa. A Balaton vizének gyógyhatása, bár, számtalan okból igencsak sok mérést végeznek a szakemberek, nem bizonyított. De ki nem érezte volna azt, a könnyed lankadtságot fürdés után?! - így bizonyára a tó víze kellemesen hat az idegrendszerre - ehhez nem kell szakértő... 
Vörös Lajos ökológus aki már évtizedek óta ismeri, figyeli, kutatja a vizet, azt mondja, hogy a kivizsgálatlan gyógyhatása ellenére is, a Balaton nagyon különleges összetételű víz: 

Lágy és selymes, mert enyhén lúgos kémhatású. A pH-skálán a 7-es víz a semleges, a Balatoné 8,5 pH-értékű. 

Változott-e a víz összetétele, amióta az ember intenzíven használja a tavat - újságírói kérdésre az ökológus állítja, hogy ha nem is drasztikus léptékben, de folyamatos változásban van a tó. Több mint száz éve vizsgálják a tó vízminőségét, ám az elmúlt öt évben drámaian megnőtt a konyhasó összetétele a vízben. Ami a szakember szerint, egyelőre legalábbis nem befolyásolja az élvezeti értékét, de 50 év múlva - állítja - a fürdőzők is érezni fognak. 

És, hogy mi okozza a változást?! Egyértelműen az emberi beavatkozás, a vízeinkbe belekertült szennyeződés, vizek melyek táplálják a tó vizét, viszik azt a hordalékot amely, kémiai folyamatok során befolyásolja a víz minőséget, Ilyenek például, a mezőgazdaságba használt műtrágyák, amelyek átszivárognak a folyókba, a jégmentesítés során használt homokos só egyrésze is a Balatonban végzi. Aztán itt vannak a vízparti építkezések is, a korrózió az épületekből és burkolatokból a tóba mosódik... 

Milyen változásokat okoz mindez? Az ökológus szerint a vízibolhák és gerinctelenek már megszenvedik. De ez nem azt jelenti, hogy kihalna a tó, mondja Vörös Lajos, hiszen tudjuk, hogy a természet mindig mindenhez alkalmazkodik. Például azért kell tisztítani a szenny­vizet, hogy a nitrogén és a foszfor ne kerüljön a tóba, így lesz a víz átlátszóbb és tisztább. A hetvenes-nyolcvanas években rendkívüli algaszaporodás volt a Balatonban, az algák mennyisége háromszorosan túllépte az egészségügyi határértéket. Miután az állam sok milliárdot költött el a szennyvíztisztító hálózat kiépítésére, a Balatonba érkező foszfor mennyisége mára jelentősen csökkent. A Keszthelyi-medencébe a hetvenes-nyolcvanas években a Zalán keresztül évente még 100 tonna foszfor jutott bele, ma évente 20 tonna. Így sikerült jóval az egészségügyi határérték alá csökkenteni a vízben az algák mennyiségét- írja a veol, az ökológusra szakértelmére támaszkodva. 

Az invazív fajok - az ember természetalakító "ereje"

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai az inváziók nyomába erednek. Megmutatják, hogy az ember természet-átalakító tevékenysége és a klímaváltozás, hogyan változtatja meg pillanatok alatt a természetes életközösségeket, és hogyan segíti új élőlények elterjedését.

Most akkor mi van a Balatonnal? Néhány hete robbant ki a vita arról, hogy mi történt a balatoni-turizmussal? Egyre kevesebb a belföldi vendég? A szállodások tényleg zúgolódnak a kialakult helyzet miatt? A kérdéseinkre egy igazi balatoni-lokálpatrióta, a Balatoni Kör alapítója: Kardos Gábor válaszolt. A vele készült interjút IDE kattintva olvashatják. 

fotó:datkisz