2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Múzeumok éjszakája: csillagles és toronytúra is lesz Debrecenben

frisshirek.hu, 2023. június 23. - 08:45
Múzeumok éjszakája: csillagles és toronytúra is lesz Debrecenben

Gazdag programokkal, egyebek között tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, népi játszóházzal, koncertekkel, csillaglessel, templom- és toronytúrával várják az érdeklődőket a debreceni intézmények a Múzeumok éjszakáján.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A belvárosi múzeumi negyedben lévő Déri Múzeum, Modem képzőművészeti központ, Református Nagytemplom és Református kollégium kiállításait, programjait egységes karszalaggal tekinthetik meg a látogatók.

A Déri Múzeumban Munkácsy Krisztus-trilógiája mellett már látható a Cívisek világa című, új várostörténeti állandó kiállítás is, amihez kapcsolódóan az intézmény dísztermében előadások hangzanak majd el az éjszaka folyamán.

A Debreceni Irodalom Házában óránként tartanak tárlatvezetést látássérülteknek, lesz agyagozás és kézműveskedés a gyerekeknek, az udvaron pedig gyerekkoncertet rendeznek.

A Modem-ben különleges tárlatvezetések, performatív előadások, formabontó kerekasztal-beszélgetések és egész napos művészetpedagógiai foglalkozások mellett kiemelt programként klasszikus némafilmek élőzenés vetítésével és Dj Bootsie-koncerttel várják az érdeklődőket.

A külföldi látogatóknak angol nyelvű tárlatvezetéseket tartanak és stand-up comedyvel is készülnek.

A Református Kollégiumba látogatók megismerkedhetnek többek között Kárpátalja három templomának kincseivel, lesz bábjáték, kézműveskuckó, 1848-as kalandjáték, középkori lovagok bemutatója, gerundiumemelés és tógafotózás is.

A Református Nagytemplomba látogatók a földszinti templomtérben az interaktív séta során választ kapnak arra, hogy mitől lehetett trendi saját korában Méliusz Juhász Péter, Kossuth, Csokonai vagy Petőfi. A második emeleti állandó- és időszaki kiállításokon totó kitöltésével nyerhetnek meglepetéseket a résztvevők. A rendhagyó tárlatvezetések kezdetét harangjáték jelzi majd, a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubjának jóvoltából pedig távcsövek segítségével figyelhetik meg az érdeklődők az esti égboltot a két torony közötti panorámajárdáról. A református Kistemplomban (Csonkatemplom) toronytúrára várják az érdeklődőket.

A Múzeumok éjszakáján a debreceni Szabó Magda Emlékházba is érdemes lesz ellátogatni, ahol Szabó Magda és Szobotka Tibor házasságkötésének 75. évfordulójára emlékezve időszaki kiállítás nyílt.

Az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván-éjjelén a Zsuzsi Erdei Vasút is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz: Debrecen legnagyobb szabadtéri „múzeumába”, a Harmashegyi-erdőbe invitálják utasaikat csillaglesre.

Fotó: nagytemplom.hu