2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Amíg a kormány megvágja a csok-ot, addig Budapest lakhatási programra költ

frisshirek.hu | 2023. június 23. - 07:50
Amíg a kormány megvágja a csok-ot, addig Budapest lakhatási programra költ

Kétmilliárd forint összegű közvetlen európai uniós forrást nyert el Budapest lakhatási programra - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Budapesten lakhatási válság van, és a "központi kormányzat lakáspolitikája nem segíti elő a megfizethető, biztonságos bérlakásszektor bővítését", amelynek kulcsfontosságú szerepe volna a válság enyhítésében. Az MTI szemléje szerint hozzátették: a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés bővítése mellett, de - az "egyre súlyosabb állami elvonások" és "költségvetési megszorítások", valamint a Fővárosi Lakásügynökség elindítására és egy kiterjedt lakbértámogatásra betervezett európai források visszatartása miatt -

nincs elegendő forrása a lakáspolitikai tervek megvalósítására.

Ebben jelent fontos előrelépést a támogatás, amelyet a Fővárosi Önkormányzat által vezetett konzorcium nyert el az Európai Unió "EUI - European Urban Initiative" városfejlesztési programjában, a "New European Bauhaus" keretében meghirdetett pályázaton - közölték.

A pályázati felhívásra az EU 21 tagállamából összesen 99 pályázat érkezett, a nyertes pályázatokat egy többfordulós, szigorú bírálati folyamatban választották ki

- ismertették. A közlemény szerint a mintegy ötmillió eurós támogatás révén a főváros által vezetett konzorcium "AHA Budapest" projektje európai szinten is innovatív megoldásokat tesztel a szociális lakhatás kihívásaira adott válaszként, hozzájárulva a város kulturális és ökológiai megújulásához. Jelezték, hogy a támogatást elnyert lakhatási program alapvető célja a megfizethető, biztonságos és fenntartható lakhatási lehetőségek bővítése.

A program keretei között a Fővárosi Önkormányzat konzorciumi partnerekkel együttműködésben

egy legalább 20 lakásból álló, közel nulla energiaigényű lakóépületet alakít ki a IV. kerületi Szabadkai utcában egy hosszú ideje üresen álló volt iskolaépületből, ami rászoruló budapestiek számára biztosít majd megfizethető, fenntartható otthonokat.

A pályázat részeként lakásügynökségi, energiaszegénységi és energiahatékonysági módszertani és fejlesztési programokat is megvalósítanak - olvasható a közleményben.

Köszönöm az eredményes munkát a munkatársaimnak és a civil partnereinek. Nálunk jó helyen van az európai adófizetők pénze!

- írta Facebook-oldalára a főpolgármester abban a bejegyzésben, amelyben hírül adta a pályázati sikert. A 24.hu kikereste a Google Streetview alkalmazásán azon utca szakaszt, ahol a beruházás megvalósulhat, amely cikkünk borítóképén is szerepel.

A kiemelt kép forrása: Google Streetview