2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Vajon hol tartották meg az első köz nélküli közmeghallgatást? Természetesen Gödön

frisshirek.hu | 2023. június 22. - 18:15
Vajon hol tartották meg az első köz nélküli közmeghallgatást? Természetesen Gödön

Június 19-én megtartották az első köz nélküli közmeghallgatást Gödön – számolt be a történtekről a Mérce, amely híradást a Telex szemlézett.

Igencsak vége van már a koronavírus-járványnak, ezért erre tekintettel nem tudták volna ellehetetleníteni a közmeghallgatások intézményét. Szerencsére - legalábbis a kormány számára - a szomszédban háború dúl, ezért erre való hivatkozással, az úgynevezett a háborús veszélyhelyzet miatt a kormány áprilisban arról döntött, hogy

az érintett személyes megjelenése nélkül

is lehet közmeghallgatást tartani. Azaz köz nélkül. Így a tájékoztatást a közmeghallgatás tartására kötelezett szereplő virtuális formában is megtarthatja. Április óta azonban egyelőre csak erőt gyűjtöttek a jogi nonsence alkalmazásához a felek egészen eddig.

Talán nem meglepő, hogy éppen Gödön tört meg a jég, és bonyolították le az első köz nélkül közmeghallgatást,

amely település miatt találhatták ki egyáltalán ezt a furcsa jogintézményt.

Ahogy arról a frisshirek.hu-n helyszíni tudósításban is beszámoltunk, január végén egy kifejezetten paprikás hangulatú, telt házas meghallgatást tartottak a városban, amely még csak nem is az első volt a sorban. Ahogy akkor is, most is Pest Vármegye Önkormányzatának és a Samsungnak kellett tájékoztatni a lakosságot, immáron azonban nem személyesen, mindössze képernyők előtt.

Nagyvonalúak voltak, mert azért lehetett véleményt mondani a június 19-i köz nélküli közmeghallgatáson: telefonon keresztül.

Kérjük, hogy véleményét maximum 3 percben foglalja össze, ezt követően a hangposta automatikusan megszakítja a hívást. Amennyiben 3 percnél több ideig szeretne véleményt nyilvánítani vagy kérdést feltenni, akkor hívja újra a számot.

A polgárok tehát kellően korlátok közé lettek szorítva. A Mérce emlékeztetett, hogy bár az ország szélesebb nyilvánossága most áprilisban csodálkozott rá igazán a "köz nélkül közmeghallgatás" intézményére, az már valójában debütált hazánkban éppen - ahogy cikkünkben említettük is - a koronavírus-járványra való hivatkozással. A járvány esetében azonban kivételesen érthető is, ha az állam nem akart szűk helyre rengeteg embert összezsúfolni. Ezt a fajta "meghallgatást" pedig éppen a gödiek kipróbálhatták már, és ahogy akkor, úgy most sem bizonyult hatékonynak. Mert bár érdemi válaszokat a januári személyes fórum alkalmával sem igen kaptak a polgárok, ilyen virtuális formában még sokkal kevesebb esély adódott erre.

Annyit azonban a mostani tájékoztatást tartók megígértek, hogy a felmerült kérdésekre június 26-án egy újabb YouTube-közvetítésben válaszolnak majd.