2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Hamarosan eléri Debrecent a Tisza vizét szállító vezeték

frisshirek.hu, 2023. június 23. - 07:15
Hamarosan eléri Debrecent a Tisza vizét szállító vezeték

Jól halad a Tisza vizét Debrecenbe szállító Civaqua-program első ütemének beruházása: a Keleti-főcsatornától épülő 15 kilométeres vezetékrendszerből már csak háromszáz méternek kell elkészülnie, és eléri a várost – közölte a település polgármestere csütörtökön az épülő Vezér utcai víztározó partján tartott sajtótájékoztatón.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, a Vezér utcai, 1,6 hektáron elterülő víztározó nemcsak vízgazdálkodási szempontból fontos, hanem jóléti célokat is szolgál.

Elképzelhető, hogy ez a tározó lesz Debrecen új csónakázótava, miután a Nagyerdőben lévőt néhány éve megszüntették – tette hozzá.

Szegi Attila, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) műszaki titkára emlékeztetett arra, hogy az európai uniós és magyar állami támogatásból, több mint 15,7 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés legfontosabb célja a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás felső szakaszának revitalizációja.

A mostani projekt keretében a Tócó mellett egy úgynevezett körtöltéses kialakítású tározó épül a Vezér utcában. A tározó területe 1,6 hektár, a vízfelület kiterjedése 1,5 hektár lesz, a tározótérfogat maximális értéke több mint 25 ezer köbméter, a vízmélység átlagosan másfél méter körül alakul.

A tározó elsődleges vízügyi funkciója, hogy jelentős csapadék esetén visszatartsa a Tócón érkező nagyobb vízhozamokat, belvízhullámokat, amelyek az alsóbb szakaszokon gondot okoznának. Mindemellett aszályos időszakban tartalék vízbázist jelent, valamint ökológiai, szociális és jóléti célokat is szolgál majd – sorolta a szakember.

A tározóba a víz egy a Tócón megépülő duzzasztó műtárgynak köszönhetően gravitációsan jut be, a szintén a projekt keretében megépülő beeresztő műtárgyon keresztül.

A tározó kivitelezési munkái 2022-ben kezdődtek meg. A Civaqua-Tócó projekt kivitelezési munkái több helyszínen zajlanak párhuzamosan: a rendszert kiszolgáló, Balmazújváros határában található szivattyútelepen új szivattyút építenek be a teljesítménynövelés érdekében.

Az a mintegy 15 kilométeres vezetékrendszer, amely a vizet a szivattyúteleptől a Tócó forrásvidékére viszi, mára csaknem teljesen elkészült. A Bodaszőlő közelében, a térségi magas ponton megépülő háromezer köbméteres kiegyenlítő tározó kivitelezési munkálatai májusban megkezdődtek. A Tócó mentén a víz visszatartásához szükséges 14 duzzasztó műtárgy és 4 fenéklépcső építése folyamatban van, már 10 helyszínen dolgoznak.

A projektet a Széchenyi 2020 program keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tivizig konzorciuma valósítja meg, a debreceni önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói Aqua-General Kft. A projekt befejezésének tervezett határideje november 30. – hangzott el a tájékoztatón az MTI beszámolója szerint.

Fotó: dehir.hu