2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Hableány-tragédia: tagadta bűnösségét a segítségnyújtás elmulasztásával vádolt hajóskapitány

frisshirek.hu | 2023. június 22. - 08:50
Hableány-tragédia: tagadta bűnösségét a segítségnyújtás elmulasztásával vádolt hajóskapitány

Tagadta bűnösségét a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő Viking Idun szállodahajó 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával megvádolt ukrán kapitánya a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) tartott előkészítő ülésen - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben az MTI-vel.

A vád szerint kapitány 2019. május 29-én a Viking Sigyn hajó kapitányával történő rádióforgalmazás után

tudta, hogy baleset történt, mégsem kezdte meg

a Hableányról a vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő, segítségnyújtásra szoruló sértettek kimentését.

Kedden - a PKKB előkészítő ülésén - a vádlott nem ismerte be a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le. Az ügyészi és védői bizonyítási indítványok, valamint a sértetti jogi képviselő észrevételeinek rögzítése után a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. A büntetőper október 16-án folytatódik a vádlott távmeghallgatásával - közölte a törvényszék.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében ütközött a Hableány sétahajóval.

A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni, a kétfős magyar személyzet is életét vesztette. Egy dél-koreai utast eltűntként tartanak nyilván. A baleset nyomán több eljárás indult. A kedden elkezdődött büntetőper mellett, a Hableánnyal ütköző szállodahajó ukrán kapitányát is megvádolta az ügyészség vízi közlekedés - halálos tömegszerencsétlenséget okozó - gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával.

A polgári perben a károsultak és az áldozatok hozzátartozói, 78 felperes összesen több mint 4 milliárd forint sérelemdíjat követel

a balesetben részt vevő két hajót üzemeltető hajózási társaságtól. A társaságok képviselői vitatják a keresetlevél állításait.

A kiemelt kép: koszorúk a Hableány-hajószerencsétlenség áldozatainak emlékművénél a Margit híd pesti hídfőjénél 2023. június 5-én. A megemlékezésen Kim Dzsin Phjo, a Koreai Köztársaság nemzetgyűlésének elnöke és Kövér László, az Országgyűlés elnöke vett részt.
MTI / Kovács Attila