2024.04.13., szombat - Ida
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Irodalom éjszakája – három napon át Debrecenben

frisshirek.hu | 2023. június 14. - 07:15
Irodalom éjszakája – három napon át Debrecenben

A helyszíneken most is a Csokonai Színház művészei olvasnak fel, az idei évben rekordszámú, 27 ország szerzőjének műveiből.

Az egyes helyszíneken most is a teátrum művészei olvasnak fel, az idei évben rekordszámú, 27 ország (többek között Izrael, Franciaország, Portugália vagy Belgium) 27 szerzőjének műveiből – áll a közleményben.

Minden nap lesz 2-2 jelnyelvre tolmácsolt felolvasás, a programfüzetben és a honlapon pedig feltüntetik, mely helyszínek érhetők el a mozgásukban korlátozott vendégek számára is.

Míg tavaly a sziget nyújtotta menedék szolgált témául, idén a (láb)nyomok olvasása, kutatása nyújt tájékozódást és ad fókuszt a választott szövegeknek – idézik Nagy Gabriellát, az Irodalom éjszakája szövegkurátorát, a Litera főszerkesztőjét.

Az élő felolvasásokat 9 szabadtéri helyszínen párhuzamosan rendezik meg, de a szervezők mindenütt biztosítanak esőhelyszíneket is. Mindenhol egy adott szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 órai kezdéssel.

A helyszínek között szerepel a Csokonai Színház fogadótere, a Csokonai Fórum Orfeum terasza, a Debreceni Református Kollégium és a Szabó Magda Emlékház udvara, valamint az Egykori Verestorony (Üvegpiramis) is.

A közlemény idézi Puskás Istvánt, Debrecen alpolgármesterét, aki szerint már önmagukban lábnyomok az estéről estére különböző helyszíneken felhangzó szövegek. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója pedig azt emeli ki: hagynunk kell, hogy kíváncsiságunk és nyitottságunk új ösvényekre vigyen, mert a program lényege az, hogy minden évben új írókat ismerjünk meg.

Az esemény az európai kulturális intézetek magyarországi hálózata, az EUNIC Hungary és a Csokonai Színház együttműködésében, Debrecen város és a Deutsche Kulturforum támogatásával valósul meg.

A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

A részletes program az irodalomejszakaja.hu oldalon érhető el.