2023.12.08., péntek - Mária
Debrecen: 1o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Életműdíjakat adtak át a mozgókép fesztiválon

frisshirek.hu | 2023. június 10. - 08:45
Életműdíjakat adtak át a mozgókép fesztiválon

Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kaptak életműdíjat pénteken a balatonfüredi Kisfaludy Galériában tartott gálaesten.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program szervezésében június 7. és 10. között megrendezett Magyar Mozgókép Fesztivál részeként tartott gálaesten Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt: a négynapos rendezvény műsorán vetített filmeken az életműdíjasok munkái is megjelennek.

Idézzük mondataikat, figuráikat, közös identitásunk, hogy ismerjük történeteiket, »velük nőttünk fel«. Személyük összekapcsolja a múlt filmgyártását a jelenével, és üzen a jövőnek is arról, hogy a művészek mennyi mindent tudnak adni a mozgóképen keresztül. Életművük olyan örökség, amelyet tovább kell vinni, megmutatni a következő generációknak is, hogy milyen gazdag a kultúránk
– mondta.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere emlékeztetett: már harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, amelyen Veszprém és Balatonalmádi mellett Balatonfüred is találkozóhelye lehet a filmes szakmának és a közönségnek.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program évében a régió három városban nyolc helyszínen láthatja a közönség a magyar filmek színe-javát, miközben személyesen is találkozhatnak az élő legendákkal.

A gálaesten öten kaptak életműdíjat.

Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Több mint ötvenéves pályafutása során csaknem kétszáz filmben és színházi darabban játszott.

Mészáros Márta – aki egészségi állapota miatt nem tudott részt venni a díjátadón - Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett érdemes művész, a magyar mozgókép mestere, az első jelentős magyar női rendező. Az Örökbefogadásért 1975-ben elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén, a Kilenc hónap és a Napló gyermekeimnek című filmjeit Cannes-ban díjazták, utóbbi nagydíjas lett, a Napló szerelmeimnek című filmért pedig megkapta az Ezüst Medvét.

Reviczky Gábor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Népszerűségét filmes szerepeinek is köszönheti, de sokan kedvelik Robert De Niro, Jack Nicholson vagy Clint Eastwood magyar hangjaként.

Romwalter Béla fővilágosító, producer dolgozott többek közt Jancsó Miklóssal, Makk Károllyal, Sándor Pállal és Szinetár Miklóssal. Az Oscar-díjas Zsigmond Vilmossal 1992-ben közösen alapították meg a Sparks céget, amely világítástechnikai szolgáltatásban és kamerakölcsönzésben máig piacvezetőnek számít, és immár a fővilágosítók képzésében is részt vesz.

Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész. Nevéhez olyan közkedvelt sorozatok fűződnek, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv, de ő rendezte a kultikus Macskafogót is, amelyet világszerte nagy sikerrel vetítettek.

Nyitókép: A díjazottak, Romwalter Béla (Richy) producer, Ternovszky Béla rajzfilmrendező, Esztergályos Cecília színésznő, táncművész és Reviczky Gábor színművész, valamint Mészáros Márta rendező nevében a díjat átvevő Czinkóczi Zsuzsa színésznő (balról jobbra) a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjainak átadásán a balatonfüredi Kisfaludy Galériában 2023. június 9-én. Fotók: MTI/Vasvári Tamás