2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Ukrán hadifoglyok Magyarországon - Kijev mindent tudni szeretne

frisshirek.hu | 2023. június 09. - 17:30
Ukrán hadifoglyok Magyarországon - Kijev mindent tudni szeretne

Semjén Zsolt megerősítette, hogy az Oroszország által foglyul ejtett, az ukrán erők soraiban Oroszország ellen harcoló kárpátaljai magyar katonákat szállítottak Magyarországra. A magyar miniszterelnök-helyettes délelőtt úgy fogalmazott: „mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik”.

Nagyon furcsa, hogy egyelőre Ukrajna semmit nem tud az egész ügyről, legalábbis a Korreszpondentre hivatkozó 444 szerint Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője azt közölte, az ukrán titkosszolgálat ellenőrzi, hogy az Orosz Ortodox Egyház igazat mondott-e arról, hogy Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Oroszországból Magyarországra. Juszov szerint hivatalosan az ukránoknak nem erősítették meg a hírt, ami ukrán állampolgárok hadifogolyként szállítása esetén rendkívül szokatlan.

Az ukrán külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal, valamint Semjén Zsolttal, hogy tisztázzák a helyzetet – mondta. Az ukránok szerint a hadifoglyok átadásáról a Nemzetközi Vöröskereszt sem tud.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megerősítette a hírt: „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt. A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni.”

A délelőtt folyamán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról beszélt az Atv.hu-nak, hogy ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik. Semjén egyéb tájékoztatást nem kívánt adni „az ügy és az emberek érdekére” hivatkozva. A portál információi szerint egyébként a koordinációt az ügyben Semjén Zsolt, mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Sajtóinformációk szerint 11 katonáról van szó.

Az orosz–ukrán háború akadt már példa arra, hogy hadifoglyok harmadik országba kerültek. A mariupoli Azovstal orosz fogságból kiszabadult ukrán katonák egy részét Törökországnak adták ki, ahol aztán találkozhattak is családtagjaikkal.

„Érdemi megbeszélésre” behívatták a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba  – közölte péntek délután Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő. A Facebookon azt írta:

Semjén Zsolt nyilatkozatából értesült az ukrán kormány a Magyarországnak Oroszország által átadott ukrán állampolgárságú tizennégy hadifogolyról, akik magyar származásúak.

„Az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír. Ukrajna, nemzetközi partnereivel együttműködve, aktívan dolgozik azon, hogy minden honvédünket hazahozza” –  jegyezte meg Nikolenko, ugyanakkor sérelmezte, hogy az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról.

Azt írta, Ukrajna kérte, hogy adjanak részletes tájékoztatást a Magyarországnak átadott ukrán állampolgárokról, és haladéktalanul biztosítsanak hozzáférést hozzájuk, hogy az ukrán konzul megismerhesse egészségi állapotukat, és segítséget nyújthasson nekik.

Fotó: Zelenszkij Facebook-oldala