2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Karácsony: hátha az olvasás segít minket kikecmeregni az 550 éves átokból

frisshirek.hu, 2023. június 09. - 07:50
Karácsony: hátha az olvasás segít minket kikecmeregni az 550 éves átokból

Budapest egyesítésének 150. évfordulója a kultúra és a könyv ünnepe is - mondta a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok csütörtöki ünnepélyes megnyitóján Karácsony Gergely főpolgármester.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mint az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta, a könyvekért már az első magyarországi nyomdásznak, Hess Andrásnak is meg kellett küzdenie,

és mintha megint olyan kor jönne, amikor ismét meg kell küzdeni.

A magyar könyvszakmát ma számos nehézség sújtja:

  • nem elég a költségek növekedése, a papírár, az infláció,
  • a digitalizáció kihívásai,
  • a csökkenő olvasási kedv
  • és a növekvő funkcionális analfabetizmus
  • még "önjelölt politikai cenzorok is ólálkodnak" a könyvtárak, könyvesboltok körül

- fogalmazott. Karácsony Gergely figyelmeztetett arra, hogy aki kicsavarja a könyvet a fiatal olvasó kezéből, aki könyvet ledarál, az bármely ideológia nevében, akár "aranymerciből" teszi is, a kultúra ellen cselekszik, ezzel pedig az ország ellen vét.

Valamiféle terápia kellene kikecmeregni ebből az 550 éves átokból, terápiából pedig a legjobb az olvasás

- fogalmazott. A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy Budapest életében mindig azok voltak a legsikeresebb periódusok, amikor az itt élők képesek voltak együttműködni egymással. Elmondása szerint a Budapest 150 programsorozat támogatásával két év alatt harminc könyvet vehetnek kezükbe az olvasók, ezekből hat már az idei könyvhéten elérhető, és készül a Budapest Nagyregény is.

Balogh-Madár Emese, Belváros-Lipótváros alpolgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, amiért a könyvhét központi helyszíne ismét a kerületi önkormányzat által felújított Vörösmarty tér lehet. Emlékeztetett arra is, hogy a Belváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter felterjesztésére a könyvhét megkapta a Budapestért-díjat.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke emlékeztetett arra, hogy a könyvhét számára az utóbbi évek a folyamatos változásról szóltak. Mint felidézte, 2019-ben a Vörösmarty teret éppen átépítették, ezért a rendezvény a Duna-korzóra költözött, 2020-ban a járvány miatt megszervezték az első online könyvhetet, 2021-ben pedig egy újabb járványhullám miatt ősszel tartották meg az eseménysorozatot.

Tavaly háború tört ki a Magyarország szomszédságában, míg most a gazdasági nehézségek tovább fokozódnak és a háború továbbra is dúl, sok áldozattal, köztük sok gyerekkel

- mutatott rá az MKKE elnöke. Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, Petőfi Sándor életművének szakértője arról szólt, hogy az idei könyvhét összemosódik az időben és térben is kiemelt bicentenáriumi Petőfi-ünnepségsorozattal.

Minden fórumon Petőfi neve zeng, egyszerre felülről irányított és spontán módon

- jegyezte meg a kutató, feltéve azonban a kérdést: vajon tényleg közel van-e a ma olvasóihoz Petőfi. Mint kiemelte, Petőfire elsősorban költőként kellene figyelni.

Petőfihez akkor kerülünk közelebb, ha életművét nem különleges esetként kezeljük, hanem mint a magyar irodalom jelenségét

- fogalmazott. A hagyományoknak megfelelően a könyvhét ünnepélyes megnyitóján adták át a Szép Magyar Könyv 2022 verseny díjait is. A 94. Ünnepi Könyvhéten csütörtöktől vasárnapig 170 kiállító kötetei mellett számtalan könyvbemutató, dedikálás, beszélgetés, koncert és egyéb program várja a közönséget a Vörösmarty téren, a Vigadó téren és a Duna-korzón.

A kiemelt kép forrása: MTI / Balogh Zoltán