2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Idea Intézet: a magyarok több mint egyharmada szerint Orbán a hibás az inflációért

frisshirek.hu, 2023. június 07. - 10:00
Idea Intézet: a magyarok több mint egyharmada szerint Orbán a hibás az inflációért

Az IDEA Intézet 2023. április 27–május 19. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredménye szerint a megkérdezett magyar lakosság relatív többsége (37%) az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját tartja a hazai magas infláció közvetlen kiváltó okának. A megkérdezettek negyede (25%) szerint a pénzromlás oka az Európai Unió Oroszországra kivetett szankciói, míg kevesebb mint egytizedük (7%) az orosz-ukrán háborút jelöli meg a fő felelősnek. A válaszadók közel egyharmada (31%) nem tud vagy nem akar felelőst megnevezni.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogyan a hazai politikai véleménynyilvánítások esetén tapasztalható, a legnagyobb megosztottság a kormányzópártok és a legutóbbi választáson közösen induló ellenzéki pártok – kivétel Mi Hazánk – támogatói között áll fenn. A Fidesz-KDNP választóinak túlnyomó többsége (65%) elfogadja a kormányzat narratíváját, miszerint az uniós szankciók okozzák az inflációt. A pénzromlásért az orosz-ukrán háborút a kormánypárti szavazók 15%-a, a kormány gazdaságpolitikáját pedig mindössze 3 százalékuk okolja.

Az ellenzéki pártok (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) szavazói közül tízből nyolcan (79%) a kormány gazdaságpolitikáját tartják az áremelkedések okozójának. A Mi Hazánk választói között viszont kiegyensúlyozottabb képet látunk, kicsivel több, mint egyharmaduk (37%) az uniós szankciókat, míg további több mint harmaduk (33%) a kormányt hibáztatja a jelenlegi gazdasági helyzetért.

Azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak választ adni a pártpreferenciáikra, 31%-uk a kormányzatot nevezi meg az áremelkedések fő kiváltójának, míg 60 százalékuk nem tud vagy nem akar állást foglalni a kérdésben, írja az intézet közleményében.

Fotó: pixabay.com