2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Úgy hamisította meg egy tanár nyilatkozatát a közmédia, mintha elégedett lenne a fizetésével

frisshirek.hu, 2023. június 05. - 10:52
Úgy hamisította meg egy tanár nyilatkozatát a közmédia, mintha elégedett lenne a fizetésével

Úgy vágta meg a köztévé a sztrájkoló tanár nyilatkozatát, mintha elégedett lenne a fizetésével, holott ennek épp az ellenkezőjéről beszélt - vette észre a 444, amely cikket a 24.hu szemlézett.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az ominózus nyilatkozatot még a tavaly januári országos sztrájk alkalmával vette fel (és vágta meg) az M1 stábja. 2022. január 31-én ugyanis 20 ezer pedagógus tagadta meg a munkát kétórás figyelmeztető sztrájk keretén belül. Ez volt akkor az első, amit több követett aztán - emlékeztetett a 24.hu.

Az eseményekről a debreceni városi tévé is riportot közölt, amely rendszeresen szállít be anyagokat az MTVA számára. Közreadták így a debreceni tévé által készített interjút Borsos Tamás sztrájkoló tanárral is. A 444 azonban különbséget talált az interjú között a két különböző csatornán.

A közmédiában úgy jött le a megszólalás, mintha a testnevelő tanár elégedett lenne a fizetésével, miközben épp az ellenkezőjét fejtette ki.

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusa a debreceni televízióban kijelentette:

feleségemmel nagyon sokszor téma mostanában a méltánytalan fizetés. Gondolkodunk, a jövőbe tekintünk, gondolkodunk külföldben. Azt halljuk barátoktól, rokonoktól, akik kinn dolgoznak, tanítanak, hogy jóval a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek. Ez nagyon bosszant és frusztrál bennünket.

Ehhez képest az M1-en ugyanazon a napon "a tanárok többsége nem sztrájkolt" címmel sugárzott bejátszást. A bemondó elmondta, hogy kevesebb mint a tanárok ötöde vett részt a sztrájkban, majd két iskolából játszottak be anyagot. Az egyik intézmény igazgatója azt nyilatkozta, hogy a béreket másfél éve rendezték, tehát nincs ok a sztrájkra. Ezt követően vágták be Borsos Tamás szavait, de csak az első felét, amely alátámasztotta a közmédia riportjának állítását. A sztrájkoló tanár szerintük ezt mondta:

most van egy egzisztenciánk. Mi pedagógusok, így együtt, nem panaszkodunk olyan szinten a fizetésre, mert így boldogulunk, a hiteleinket tudjuk fizetni, a gyermekeinket el kell látni, nem kell félnünk a holnaptól.

A bejátszott, megvágott nyilatkozat állítása köszönőviszonyban sincs azzal, amit a tanár valójában mondott, akinek az eredeti, nem vágatlan megszólalásában ez a mondat abban a kontextusban hangzott el, hogy örülhetnek, hogy pedagógusfeleségének is van munkája, ezért legalább élnek - úgy, ahogy.

Azzal kezdtem, hogy mivel a feleségemmel mindketten tanárként dolgozunk, közösen valahogy elboldogulunk, nem kell egyik napról a másikra élni, de ha a jövőbe tekintünk, nem látjuk, hogyan tudunk továbblépni, csak ha külföldre megyünk. Rettentően frusztráló így az élet. Ezt a részt már kivágták az adásból. Azt is elmondtam, hogy az emberi méltóságunkat sérti a jelen helyzet, és gyakran megalázó helyzetben érezzük magunkat a gyerekeink és a szüleink előtt

- ezt már a 444-nek nyilatkozta most a tanár, akit a lap megkeresett. Elmesélte azt is a portálnak, hogy később magát okolta azért, amiért bizalmat szavazott a köztévének, és árnyaltan próbált nyilatkozni. Úgy fogalmazott, hogy "lerombolták a mondanivalóját", ami miatt ráadásul kollégiái előtt magyarázkodni is kényszerült. A tanár visszaemlékezve azt is megvallotta, hogy kifejezetten megalázónak érezte a közmédia ezen húzását. A lap megkereste az MTVA-t is az üggyel kapcsolatban, akik eddig nem reagáltak.

A kiemelt kép forrása: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldala