2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Matolcsy György lerántotta a leplet: kötelező bevezetni az eurót

frisshirek.hu, 2023. június 04. - 09:30
Matolcsy György lerántotta a leplet: kötelező bevezetni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kossuth rádióban  arról beszélt, hogy álláspontja világos és határozott: kötelező bevezetnünk az eurót, de nem mindegy, hogy mikor lesz erre érett a magyar gazdaság.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az eurózóna és az euró koordinálására és kezelésére létrejött Európai Központi Bank elmúlt 25 évét értékelte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában. Mint arról a hirado.hu beszámolt, a jegybankelnök szerint húsz ország vezette be az eurót, és valamikor Magyarországnak is meg kell tennie ezt a lépést.

A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a magyar kormány és az Európai Bizottság közös döntése

– fogalmazott Matolcsy György. Hozzátette:

a mi álláspontunk az, hogyha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra.

Majd céldátumot is megjelölt a jegybankelnök,

leghamarabb 2030-ban jöhet el az euró bevezetésének ideje

- mondta.

Majd kifejtette, „több mint 11 ezer milliárd forintot bocsátottunk a magyar gazdaság rendelkezésére, és ez plusz 10 százalékos gazdasági növekedést ért”.

Ezt eurózónatagként nem tudtuk volna megtenni.

Ezt azért tudta megtenni a Magyar Nemzeti Bank, mert célzott programjai voltak, például a kötvényprogram – tette hozzá. Mindaddig tehát, amíg mi a felzárkózás végső szakaszába nem érünk, addig nekünk szükségünk van egy önálló, nagy mozgásterű, nemzeti jegybank eszközeire és forrásaira – magyarázta a jegybank elnök.