2024.04.13., szombat - Ida
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Salgótarjáni művész festményét adományozták a városi múzeumnak Chiléből

frisshirek.hu | 2023. június 01. - 12:01
Salgótarjáni művész festményét adományozták a városi múzeumnak Chiléből

A salgótarjáni születésű, de életének jelentős részét Chilében töltő festőművész, Cseney László egyik képét adományozta a nógrádi város Dornyay Béla Múzeumának az alkotó családja. Az ünnepélyes átadón elhangzott, hogy Cseney László a magyar képzőművészet jeles képviselője, akinek munkássága végül többnyire dél-amerikai tájakon, a Csendes-óceán partján teljesedett ki. Egyike azoknak a magyar művészeknek, akik jelentősen hozzájárultak a művészet fejlődéséhez és intézményesítéséhez Chilében.

Az MTI beszámolója szerint az 1944-ben készült olajfestmény a festő feleségét, Cseh Kontha Rózát ábrázolja, címe: Budapesti lány.

Cseney Vuchetich László, vagy ahogy Chilében ismertté vált, Cseney Ladislau 1905-ben született Salgótarjánban. 1930-ban utazott először Chilébe, nászútra, feleségével 1952-ben kapta meg az állampolgárságot.

Camilo Sanhueza, a Chilei Köztársaság budapesti nagykövete a szerdai átadón elmondta: országában könyv készül az 1940-es években ott Cseney Lászlóval együtt letelepedő magyar művészekről. A diplomata, aki műgyűjtő is, közölte: van néhány alkotása a művésztől, aki számos díjat nyert a dél-amerikai országban, 1942-ben például Santiago aranyérmét kapta meg.

Fekete Zsolt, Salgótarján baloldali polgármestere felhívta a figyelmet,

Cseney születésnapja egybeesik a város napjával: január 27.

Közölte: a festményt tavasszal vették át, az elmúlt hetekben restaurálták és új keretet is kapott.

Cseney László a magyar képzőművészet jeles képviselője, akinek munkássága végül többnyire dél-amerikai tájakon, a Csendes-óceán partján teljesedett ki. Munkáinak elsődleges értékét és minőségét az őszinteség adja. Egyike azoknak a magyar művészeknek, akik jelentősen hozzájárultak a művészet fejlődéséhez és intézményesítéséhez Chilében

– mondta Fekete Zsolt.

A városvezető hangsúlyozta, hogy 

Cseney László fontos szerepet töltött be olyan festők tanításában, akik közül páran máig meghatározói a chilei művészvilágnak.

Esteban Vuchetich de Cseney, a művész unokája a múlt század legismertebb magyar festőjének nevezte nagyapját Chilében.

Fotó: Esteban Vuchetich de Cseney, a festőművész unokája beszédet mond Cseney László Budapesti lány című festményényének átadásán a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban 2023. május 31-én. A salgótarjáni születésű, az első világháború után Chilében letelepedett Cseney László Budapesti lány című festményét ajándékozta az intézménynek a Cseney család. Az 1944-ben készült olajfestmény a festő feleségét, Cseh Kontha Rózát ábrázolja. MTI/Komka Péter