2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Debrecen: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Mától az utazóközönség is használhatja a 11 elektromos meghajtású, BYD típusú autóbuszt Zalaegerszegen

frisshirek.hu | 2023. június 01. - 13:14
Mától az utazóközönség is használhatja a 11 elektromos meghajtású, BYD típusú autóbuszt Zalaegerszegen

Megérkezett Zalaegerszegre a 11 vadonatúj, elektromos meghajtású, BYD típusú autóbusz. A 2,1 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően a vármegyeszékhely járműállományának 42 százaléka megújult, a flotta átlagéletkora 5 év lett , -ami az egyik legfiatalabb a városok összehasonlításában-, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás, hiszen évente 652 tonnával csökken a szén-dioxid-terhelés, ami 360 autó kibocsátásának felel meg.

Az átadáson beszédet mondott Dr. Koncz Zsófia energiaügyi miniszter-helyettes, Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatója, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Az autóbuszok elektromos töltőberendezését a Volánbusz telephelyén építették ki. Az e-buszok mától, azaz június elejétől állnak az utasok rendelkezésére. A járművek Zalaegerszeg valamennyi autóbusz-vonalán megfordulnak, kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosítva.
 
A Volánbusz számára fontos, hogy az elektromos autóbuszok üzemeltetése hosszú távon költséghatékony legyen. Ezért vizsgálják a töltéshez szükséges energia jelentős részét előállító napelemrendszerek telepítésének lehetőségeit.
 
A BYD típusú e-buszok kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok. Utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Töltésük naponta 2-2,5 órát vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni-tudtuk meg Balaicz Zoltán közösségi oldaláról.
Fotók : Vigh László Facebook-oldala