2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Debrecen: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Erősödött a szúnyogártalom, az usutu vírust is terjesztik Zalában

frisshirek.hu | 2023. június 01. - 13:13
Erősödött a szúnyogártalom, az usutu vírust is terjesztik Zalában

A nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítették.

Az elmúlt napokban földi járműről végeztek kezeléseket  Zala vármegyében.A jelentős ártalomra tekintettel az országos tisztifőorvos ideiglenes engedélyével a leginkább érintett hazai szigetközi településeken légi kémiai kezelések is voltak és lesznek is.

A szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit, a Duna mentén további kezelésekre lehet szükség.

A kerti munkák során érdemes figyelmet fordítani a lakókörnyezetünkben megjelenő szúnyogok egyedszámának csökkentésére. Számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a kerti eszközökben, játékokban megmaradó víz jelenti az élőhelyüket.

A hazánkban előforduló szúnyogok által terjesztett legfontosabb betegség a nyugat-nílusi láz. Szintén szúnyogok közvetítésével terjed, de járványügyi szempontból kevésbé számottevő az usutu vírus és a dirofilariosis , azaz a bőrférgesség, szívférgesség. A fertőzéshez a szúnyognak hordoznia kell a kórokozót. Ezt a szúnyog korábbi csípésével veheti fel egy fertőzött álltból vagy emberből. A kórokozónak kellően nagy mennyiségben kell jelen lennie a gazdaállat , azaz fertőző forrás vérében, hogy a szúnyog felvehesse.

A nyugat-nílusi vírushoz hasonlóan a fertőzés madarakról terjed az emberre a szúnyogok közvetítésével. A nyugat-nílusi vírusnál ritkábban fordul elő, kevésbé ismert. A fertőzések nagy része tünetmentes, vannak olyan betegek, akiknél általános rosszullét, fejfájás, láz, izomfájdalmak, esetenként kiütések jelentkeznek. A betegség 1-2 hét alatt magától gyógyul. Nincs szakirodalmi adat arról, hogy – bárhol a világon – súlyosabb, kezelést igénylő szövődményt okozott volna a betegség.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót, amely az alábbi linkeken érhető el:

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Fotó: Pixabay