2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Perbe állították a kínai akkugyárat a katasztrófavédelmi hatóság oldalán

frisshirek.hu, 2023. május 29. - 10:30
Perbe állították a kínai akkugyárat a katasztrófavédelmi hatóság oldalán

Beperelte a katasztrófavédelmet a CATL akkumulátorgyárnak kiadott engedély miatt egy debreceni magánszemély, de a hatóság mellett a kínaiak ügyvédeivel is meg kell küzdenie a bíróságon. Horváth Nándor László eljárási hibákat talált a katasztrófavédelmi eljárás során, és emiatt támadta meg a kiadott engedélyt a Debreceni Törvényszéken. A CATL-t képviselő ügyvédi iroda az összes perköltséget ráverné Horváth Nándor Lászlóra.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A szóban forgó katasztrófavédelmi engedélyt még januárban adta ki a hatóság, azután a közmeghallgatás után, ahol a helyiek belefojtották a szót a gyár képviselőjébe. Az engedély kimondta: az akkugyár nem veszélyes a környezetre. Ezt támadta meg Horváth Nándor László, aki eljárási hibákat talált, így az egyelőre nem jogerős. Keresetében kéri, a bíróság semmisítse meg az engedélyt, és kötelezze új eljárás lefolytatására a katasztrófavédelmi hatóságot. Bár Horváth egyedül indította ez eljárást, de mivel kiderült, hogy ez az eljárás ügyvédköteles, Schiffer András ügyvéd, az LMP korábbi országgyűlési képviselője vállalta a képviseletét.

Horváth tárgyalást kért, bár a bíróság az iratok betekintése alapján is dönthetne. Persze a CATL semmiképpen nem szeretné, hogy nyilvános tárgyalás legyen az ügyben, ők maguk nem kezdeményezték ezt.

A folyamatban lévő procedúrák azonban nem szegték kedvét a kínai befektetők építési terveinek. Továbbra is zajlanak a tereprendezési és mélyalapozási(!) munkák a gyárterületen. Ezeket építési engedély nélkül is elvégezhetik, írja a hang.hu.