2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Kormánybiztos: a Magyar falu programot a magyar falvak írják

frisshirek.hu, 2023. május 12. - 14:36
Kormánybiztos: a Magyar falu programot a magyar falvak írják

A Magyar falu programot a magyar falvak írják - jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Biharnagybajomban arra utalva, hogy a programból a helyben megfogalmazott, helyi igényeket kielégítő fejlesztéseket finanszíroznak.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Gyopáros Alpár a helyi polgármesteri hivatal Magyar falu programból (MFP), illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) forrásaiból közösen finanszírozott felújításának átadása kapcsán példaértékűnek nevezte, hogy a két program összekapcsolásával egyidejűleg készülhetett el a hivatal energetikai korszerűsítése, és az egész épület felújítása.


A kormánybiztos az MTI-nek azt mondta, amit európai uniós forrásból nem lehet finanszírozni, az jól kiegészíthető a Magyar falu program forrásaiból.
Jelezte: a Magyar falu program 2019-es indulása óta több mint ezer milliárd forintot fordítottak a kistelepülések fejlesztésére.


A hazai költségvetésből finanszírozva önkormányzati és egyházi és civil közösségi terek újultak meg, évente ezer kilométer mellékutat újítanak fel, a falusi csok keretében pedig már több mint 200 milliárd forintot fizettek ki - tette hozzá.


Szitó Sándor polgármester (független) kiemelte: az MFP 25 millió forintos támogatásából újították fel a polgármesteri hivatal épületét, a TOP Plusz program keretében elnyert több mint 80 millió forintot pedig az épület energetikai korszerűsítésére fordították.


Vitányi István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a helyi vasútállomás 90 millió forintos felújításával együtt mintegy 200 millió forintos fejlesztés történt a hajdú-bihari településen.


A politikus kitért arra is, hogy választókerületében szinte nincs olyan település, ahol ne történt volna valamilyen beruházás. Elmondta azt is, hogy még az idén elkészül a Püspökladány-Biharkeresztes közötti vasútvonal villamosítása mintegy 60 milliárd forint beruházással.


Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke jelezte: a biharnagybajomi az első olyan elkészült beruházás a vármegyében, amit a TOP Plusz forrásait felhasználva valósítottak meg.


Megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel a finanszírozásról még nem született megállapodás Brüsszellel, ezért a magyar kormány hazai forrásból megelőlegezte ezek finanszírozását.


Hozzátette: eddig országosan 751 milliárd forint fejlesztési forrást kötöttek le, ebből 58 milliárdot Hajdú-Biharban. Utóbbiból 4,6 milliárd forintot fordíthatnak a pályázók energetikai beruházásokra.

Fotó: Biharnagybajom honlapja