2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Egymilliárdos kárral számol a MÁV - a jövő héten újraindulhat a forgalom az egyik vágányon

frisshirek.hu, 2023. május 11. - 19:30
Egymilliárdos kárral számol a MÁV - a jövő héten újraindulhat a forgalom az egyik vágányon

Várhatóan a jövő héten indulhat újra az egyik vágányon a vonatforgalom Újfehértó és Hajdúhadház között, azután kezdődhet meg a hétvégi tehervonat-balesetben súlyosabb károkat szenvedett másik vágány helyreállítása.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hadnagy Attila, a MÁV Zrt. debreceni pályavasúti területi igazgatóságának vezetője a helyszínen tartott sajtótájékoztatón csütörtök délután közölte:

a műszaki mentés és teljes vasúti pálya helyreállításának költsége meghaladja az egymilliárd forintot.

Vasárnap délelőtt siklott ki egy vasérccel rakott tehervonat kilenc kocsija Újfehértó és Hajdúhadház állomás között, a Hajdú-Bihar vármegyei Téglás közelében. A kisiklott vasúti kocsik egy része felborult és járhatatlanná tette a pályaszakaszt.

Hadnagy Attila csütörtökön elmondta, valamennyi kisiklott vagont visszaemelték a pályára és bevontatták a közeli hajdúhadházi vasútállomásra, ezzel szabaddá vált a munkaterület a vágányok és a vasúti pálya helyreállítására.

A vagonok által használt pálya sokkal nagyobb károsodást szenvedett, mint a másik, jobb oldali vágány, a vonatközlekedés biztosítása érdekében viszont ezzel kezdik a helyreállítást - ismertette a szakember.

Hozzátette, 140 méteren kicserélik a vasúti síneket és 240 vasbetonaljjal teljesen újjáépítik a felső ágyazatot, ezután kezdenek hozzá a felsővezeték rekonstrukciójához.

A tervek szerint a jövő héten indulhat el a vonatforgalom villamos vontatással a jobb vágányon. Ezt követi a kisiklás helyén teljesen használhatatlanná vált bal pálya alépítményének és földművének helyreállítása, ami sokkal nagyobb felújítási munka lesz - részletezte Hadnagy Attila.

Kitért arra, hogy ezen a vágányszakaszon mintegy 3600 méter sínt és csaknem 4500 vasbetonaljat kell kicserélni, emellett közel 3 ezer tonna ágyazati anyag beszállítása és a vágányba építése lesz szükséges a teljes helyreállításhoz.

Megjegyezte, a három kidőlt felsővezeték-tartó oszlop pótlása után lehet a felsővezeték-hálózatot helyreállítani. A munkálatok a becslések szerint - a sérült pályarészek állapotától függően - körülbelül egy hónapig fognak tartani.

"A károk mértéke felmérés alatt van, de azt már most ki tudjuk jelenteni, hogy csak a műszaki mentésnek és a vasúti pálya helyreállításának a kárértéke meghaladja az egymilliárd forintot" - fogalmazott a MÁV szakembere, jelezve, a baleset okait a rendőrség és a vasúttársaság vasútbiztonsági szolgálata továbbra is vizsgálja.

Kérdésre válaszolva Hadnagy Attila elmondta, körülbelül ötszáz tonna rakomány borult ki a baleset miatt a vagonokból. Emellett a műszaki mentés során jelentős mennyiségű vasércpelletet kell kézi erővel kilapátolni a felborult kocsikból azért, hogy a daru be tudja emelni a vágányra a sérült kocsikat.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt