2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Tüntetést szervez az LMP az újabb debreceni akkumulátorgyár építése ellen

frisshirek.hu, 2023. május 10. - 18:30
Tüntetést szervez az LMP az újabb debreceni akkumulátorgyár építése ellen

Mintegy 400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power, és ennek nyomán több mint ezer új munkahely jön létre - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a hajdúsági városban. "Ezért szeretném itt leszögezni, hogy a debreceni embereknek az elektromos akkumulátorgyárak építése miatt semmi félnivalójuk nincsen. Magyarországon ugyanis az európainál jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmazunk" - közölte. Az LMP nem bízik ebben, így tüntetést szervez a bejelentett újabb kínai akkugyár miatt – ezt szerdán közölte a párt.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője, a parlament Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerdán tartott sajtótájékoztatót, amelyen közölte, azért fognak demonstrációt tartani, hogy a lakosság nemet mondhasson az újabb beruházásra. A képviselő váratlannak nevezte a bejelentést és bírálta, hogy a helyieket előre nem tájékoztatták. Vagyis ugyanúgy, mint a korábbi gigantikus gyárat, ezt is úgy akarják szerinte megvalósítani, hogy az ott élők akaratát semmibe veszik. A politikus kitért arra is, hiába állítja Szijjártó Péter, hogy a debrecenieknek nincs félnivalójuk, mert szigorú környezetvédelmi előírásokat tartatnak be a céggel, ez szerinte nem felel meg a valóságnak.

Szerdai sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt nehezményezte, hogy Szijjártó úgy tette meg a bejelentést, hogy arról a debreceni lakosságot előzetesen nem tájékoztatta a kormány, és a véleményüket sem kérte ki arról.

Annak fényében szerinte ez különösen megdöbbentő, hogy a másik gigbaeruházást, a CATL gyárát a helyiek tiltakozásának semmibe vételével akarják megvalósítani.

A tüntetésről egyelőre annyit tudni, hogy május 23-án este lesz, írja a hang.hu.