2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Belehalt az égési sérüléseibe az egy hónapos baba, mert forró hősugárzó mellett hagyta az anyja

frisshirek.hu, 2023. május 03. - 14:45
Belehalt az égési sérüléseibe az egy hónapos baba, mert forró hősugárzó mellett hagyta az anyja

Már az előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott a Debreceni Törvényszék annak a nőnek az ügyében, aki egy bekapcsolt hősugárzó közvetlen közelében magára hagyta egy hónapos alvó babáját. A kicsi olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A törvényszék szerdai közleménye szerint a nőt gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondták ki bűnösnek, a rá kiszabott 2 év fogházbüntetés végrehajtását 3 évre függesztették fel.

Az ügy lényege szerint a nő tavaly március 11-én hét óra körül felkelt, majd megetette az egy hónapos csecsemőjét. Ezt követően az alvó babát letette az ágyra, majd a kislány közvetlen közelébe tette a magas hőfokra állított és bekapcsolt hősugárzót. A szobában más fűtési lehetőség nem volt.

A nő ezt követően anélkül, hogy a házban lakó egyik férfinak szólt volna, a gyermeket otthagyta és elment egy ismerőséhez, ahonnan haza akarta vinni a másik két gyermekét, akik ott aludtak.

Az anyuka nyolc körül ért vissza a házba, ekkor azt vette észre, hogy a csecsemője nem mutat életjelet. A nő ekkor kiabálni kezdett, majd karjába vette a picit és átszaladt vele egy másik épületbe, ahol a nővére lakik, és tőle kért segítséget. Ezt követően telefonon értesítették az Országos Mentőszolgálatot.

Az anyuka testvére a bejelentés során azt mondta, hogy a gyermeket egy patkány haraphatta meg. A mentők rövid időn belül a helyszínre értek, azonban az egy hónapos csecsemőt már nem tudták újraéleszteni.


A büntetőeljárás adatai szerint a vádlott gondatlan magatartása következtében a csecsemő a lábain a testfelület mintegy 13 százalékára kiterjedő, részben másodfokú, helyenként már harmadfokú égési sérülést szenvedett, és az égési sérülés okozta sokszervi elégtelenség miatt meghalt.
Az égési sérülés és a sértett halála között ok-okozati összefüggés állapítható meg. Ha időben érkezett volna a szakszerű orvosi segítség, akkor a gyermek élete nagy valószínűséggel megmenthető lett volna - írták.

A még pénteki előkészítő ülésen a vádlott beismerő nyilatkozatot tett, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.
A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetlen előéletű, beismerte a bűncselekmény elkövetését és öt kiskorú gyermekről kell gondoskodnia - olvasható az MTI által közreadott közleményben.

Fotó: pexels.com