2023.12.08., péntek - Mária
Debrecen: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

A székesfehérvári színházban is játszott az idei életműdíjas

NKSZ | 2023. április 24. - 17:16
A székesfehérvári színházban is játszott az idei életműdíjas

A Színházi Kritikusok Céhe életműdíját a Székesfehérváron is játszott Ecsedi Erzsébet színművész kapta 2023-ban - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A kritikusok céhe évente egyszer titkos szavazással életműért járó díjat adományoz olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, lezárt pályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művésznek (színész, rendező, tervező, dramaturg stb.), aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért.

A vendégelőadóként  a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is szereplő Ecsedi Erzsébet (1954) lett az idei díjazott.

Apró mozaikokból, kis karakterszerepekből építette fel színészi önmagát, amelynek az egyszerű, a természetes színpadi létezés a lényege. Fiatalkorától kezdve a nála idősebb szerepek találták meg. 38 évesen Mamókát játszott A padlásban, aztán jöttek sorban a dajkaszerepek, özvegyek, Málcsi nénik, Morton mamák, nagymamák és nevelőnők. Játékával úgy tudja megmutatni a karakterek lényegét, hogy a jéghegy csúcsa alatt ott érezni egy-egy teljes emberi életutat - írta Turbuly Lilla a kritikusceh.hu oldalán. 

De eljátszotta Margitot a III. Richárdban, Lindát Az ügynök halálában, Tótnét a Tótékban vagy Violetet az Augusztus Oklahomában című darabban. Ez utóbbiról írta Arany Horváth Zsuzsa: „A színésznő a tőle megszokott magas minőség után a nézőt székbe szegező alakítást nyújt: a parókáját vesztett idősödő nő alighanem mindannyiunk múltja, jelene, jövője.”

Ecsedi Erzsébet a 25. Színház stúdiójában végzett. 1975-től játszott a Várszínházban, a Népszínházban, a Stúdió K-ban. 1983 és 1986 között a Kecskeméti Katona József Színház, 1986-tól 1991-ig a szolnoki Szigligeti Színház tagja. 1991 és 1995 között, majd 1999-től a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja, 2022 óta a társulat örökös tagja.

Vendégként játszott a Kőszegi Várszínházban, a Vörösmarty Színházban Fehérváron és a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásaiban. Rendszeresen dolgozik a Soltis Lajos Színházban, illetve a Griff Bábszínházban. Tanít és rendez is.

Ecsedi Erzsébet kétszeres Máriáss József- és háromszoros közönségdíjas. Megkapta a színház nívódíját, a Színházbarát kör díját és a Forgács-gyűrűt. 2013-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozón a színészzsűri a legjobb színésznő díjával ismerte el, és ugyanebben az évben vehette át az Aase-díjat.

A Színházi Kritikusok Céhe Ecsedi Erzsébet életműdíjával egy csillogástól mentes, a vidéki színészlét buktatóin felülemelkedő, mindig önazonos, mindig minőséget nyújtó színészi pályát ismer el - jelentette ki Turbuly.

A díjátadóra - a Színikritikusok díja további kategóriáival együtt - 2023. szeptember 17-én a Katona József Színházban kerül sor.

A Színházi Kritikusok Céhe eddigi életműdíjasai: Törőcsik Mari (2011), Senkálszky Endre (2012), Zsámbéki Gábor (2013), Fodor Tamás (2014), Molnár Piroska (2015), Székely Gábor (2016), Radnóti Zsuzsa (2017), Lázár Kati (2018), Pogány Judit (2019), Csíky András (2020), Szakács Györgyi (2021), Cserhalmi György (2022).

Fotó: Színházi Kritikusok Céhe Fb oldala