2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Lebontják a népszerű debreceni kilátót

frisshirek.hu, 2023. április 20. - 14:40
Lebontják a népszerű debreceni kilátót

A szerkezet jelentősen károsodott, jelenleg veszélyes állapotú, funkciója szerint nem használható.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A szakértői vélemények alapján már nem lehet felújítani a debreceni Panoráma út menti fancsikai kilátót, ezért az erdőgazdaság lebontatja azt, írta a Dehir.

Az 1980-ban épült, 13 és fél méteres faépítményt nem először zárta le balesetveszély miatt az azt kezelő Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete. Legutóbb 2017 májusában történt hasonló eset, akkor közel másfél hónapig tartott a korlátozás, míg az erdőgazdaság saját forrásból felújította a kilátót.

A kilátó műszaki állapota sajnos olyan mértékben leromlott, hogy balesetveszélyessé vált, és az erdőgazdaságnak az építmény lebontása maradt az egyetlen lehetősége – közölte az erdészet a portállal.

Közlésük szerint a Nyírerdő Zrt. 2023 áprilisában faanyagvédelmi szakértői véleményt készíttetett a létesítményről. Eszerint a szerkezet lokális javításokkal nem helyreállítható, a kilátó elbontása javasolt. A tető és lépcsőszerkezet jelentős része korhadt, az építmény egyes tartószerkezeti elemeit jelentős biotikus és abiotikus károsodások érték.

Az úgynevezett alsó szoknya jelentős területen gombakárosított, a károsítás több helyen a rudazatokra is átterjedt.

Az erdőgazdaság ugyancsak ebben a hónapban beszerzett tartószerkezeti szakértői véleményt is. Eszerint a szerkezet jelentősen károsodott, jelenleg veszélyes állapotú, funkciója szerint nem használható, lezárása szükséges.

A szakértői vélemények alapján döntött úgy a Nyírerdő Zrt., hogy elbontatja a fancsikai kilátót, a munka elvégzésére pályázatot írt ki.

Mivel a létesítmény balesetveszélyes, a társaság kéri az erdőjárókat, hogy vegyék figyelembe a kihelyezett figyelmeztető táblát és ne menjenek fel a kilátóba. Keressék fel inkább a hármashegyi és az Erdőspusztai Arborétum területén található kilátókat. Az arborétumba felnőttek 800, nyugdíjasok és diákok 400 forintért válthatnak belépőt.

Fotó: Dehír