2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

A debreceni választási bizottság egy tollvonással dobta vissza a momentumos képviselő kérdéseit

frisshirek.hu, 2023. április 19. - 12:30
A debreceni választási bizottság egy tollvonással dobta vissza a momentumos képviselő kérdéseit

A Helyi Választási Iroda vezetője - Debrecen Megyei Jogú Város jegyzője - egyetlen, 260 oldalas dokumentumban írásban utasította el majdnem az összes beadott kérdést.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Lapunk a Frisshírek.hu is megírta, hogy Szabó Bence, a Momentum Mozgalom debreceni önkormányzati képviselője április 13.-án túlterheléses támadásként 150 népszavazási kérdést nyújtott be a debreceni Helyi Választási Bizottságnak. A politikus célja az akcióval a Helyi Választási Bizottság tagjainak lemondatása volt. A bizottság ugyanis minden, a debreceni akkumulátorgyárra vonatkozó kérdést elutasított.

Most az ügy fordulatot vett, a jegyző ugyanis nem bocsájtotta a kérdéseket a választási bizottság elé. Az elutasítás oka szerint: "a kezdeményezés nyilvánvalóan ellentétes a helyi népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával".

Magyarra lefordítva: szerintük én nem arra használom a népszavazást, amire azt kitalálták. Erre csak annyit mondanék a tisztelt Helyi Választási Bizottságnak, hogy szerintem pedig az ő működésük ellentétes a helyi népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával. Ők azok, akik ellehetetlenítik, hogy a debreceniek arra használják a népszavazást, amire azt kitalálták

–  reagált a Választási Iroda döntésére Szabó Bence, aki szerint a helyi választási bizottság tudatosan, politikai okokból gátolja a debreceniek jogát arra, hogy véleményüket népszavazáson fejezzék ki.

Az ügy érdekessége, hogy az elutasító határozat közel húsz kérdésről nem tesz említést. Szabó erről úgy nyilatkozott:

Kíváncsi leszek, hogy csak elfelejtette őket csuklóból elutasítani, vagy ezekről mégis nyílt ülés keretében tervez dönteni a Bizottság.

A politikus egyébként azt is világossá tette, hogy részéről nincs lezárva az ügy.

Fotó: Szabó Bence Facebook oldala