2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Ősszel kezdődik a debreceni BMW autógyár szakképzési programja

frisshirek.hu, 2023. április 18. - 14:31
Ősszel kezdődik a debreceni BMW autógyár szakképzési programja

Szeptemberben kezdődik a BMW Group Gyár Debrecen három éves duális szakképzési programja, amelyre három helyi technikumból száz tizedikes diákot választottak ki. Ezt jelentették be az épülő gyár területén tartott sajtótájékoztatón.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Barabás Botond, a gyár képzési vezetője azt mondta, nem volt könnyű kiválasztani a száz diákot. Jóval több jól felkészült, a leendő szakmája mellett elkötelezett fiatallal találkoztak a három iskolában. A Mechwart András, a Brassai Sámuel és a Beregszászi Pál technikumban.


Tájékoztatása szerint a szeptemberben elinduló duális képzésben száz diák négy szakmában – gépjármű-mechatronikai technikus, mechatronikai technikus, elektronikai technikus, illetve informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus – kezdi meg a munkát. Három év végeztével állást ajánlanak nekik a BMW debreceni autógyárában -írja a Tőzsdefórum.


Papp László debreceni polgármester azt mondta, az a gazdaságfejlesztés, amely jelenleg a városban zajlik, Magyarország és Közép-Európa legnagyobb léptékű gazdaságfejlesztési folyamata. „Változás, léptékváltás, haladás” – ez a három szó jellemzi leginkább Debrecent. Ezt mondta a polgármester, aki arról is beszélt, hogy lesz elegendő szakképzett munkaerő a városba települt, illetve települő vállalkozásoknak.

Jelezte, hogy szinte valamennyi cég együttműködési megállapodást kötött vagy köt a helyi szakképzési centrummal, illetve a Debreceni Egyetemmel. Ez azt is jelenti, hogy a város oktatási rendszerére támaszkodnak a vállalatok. Papp László örömének adott hangot, hogy a BMW gyár márciusban felvette a kétszázadik alkalmazottját. Jelenleg is hetven pozícióra mintegy négyszáz pályázati lehetőség van nyitva.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja azt mondta, a városban a BMW egyfajta hívószó, lehetőség a fiataloknak, azt is üzeni, hogy Debrecenben van perspektíva a szakma hasznosulására. Hozzátette: a DSZC, az oktatási intézmények és a BMW együttműködése már hat éve tart, amelynek egyik fontos pillére az ágazati alapoktatás összehangolása. Ezt az időszakot a közös tananyag-fejlesztés mellett az oktatók továbbképzésében való részvétel is jellemezte – mondta. A BMW Group Gyár Debrecen duális képzésbe való bekapcsolódásával a szakképzés új korszakába léptek – fűzte hozzá a kancellár.

Fotó: Facebook