2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Találkoztak a Mikepércsi Anyák a CATL magyarországi képviselőjével

frisshirek.hu, 2023. április 13. - 15:01
Találkoztak a Mikepércsi Anyák a CATL magyarországi képviselőjével

Találkozott Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) képviselőivel, hogy megvitassák a Debrecen déli gazdasági övezetében zajló akkumulátorgyár-beruházással kapcsolatos kérdéseket. Az egyeztetést a kínai cég kezdeményezte.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az akkumulátorgyár ellen hónapok óta tiltakozó mikepércsi civilek egy Ceng Jücsünnek – pinjin átírás szerint Zeng Yuqun, angol nevén Robin Zeng – a CATL alapító elnökének címzett nyílt levéllel készültek az eseményre. A levelet a Debreciner szerkesztőségével is megosztották.
Ebben azt kérik, a cég álljon el a magyarországi beruházási terveitől, mert nem szeretnék kockáztatni a gyermekeik egészségét és a vízbázist, valamint nem akarják a CATL-re költeni az adójukat. Megjegyzik továbbá, ha megépül a gyár, nem tud majd hatékonyan működni, mert nem lesz hozzá megfelelő munkaerő, energia és víz.

A mikepércsi anyák három pontban részletezték az érveiket. Egyrészt, mint írják, a beruházás miatt sérülni fog Debrecen felszín alatti vízbázisa, jelentősen csökken majd a rendelkezésre álló vízmennyiség, miközben más gyárak is sok vizet használnak a területen. A civilek szerint a CATL igényei olyan komoly infrastrukturális és energetikai beruházásokat követelnek meg, amelyek miatt az egész projekt már nem éri meg az adófizetőknek, ezekre a forrásokra szerintük az oktatásban és az egészségügyben lenne szükség.

A Miakö érvelése szerint a jelentős energiát, vizet és munkaerőt az ország nem fogja tudni biztosítani, a munkaerőhiány például már évek óta súlyos gondokat okoz. Ezzel összefüggésben a harmadik pontban azt hangsúlyozzák: a dolgozók várhatóan Kelet-Ázsiából érkeznek majd, ez pedig a CATL-nek is nagyobb költséget jelenthet. Az álláspontjuk szerint kétséges továbbá a termelés várható hatékonysága. Példaként a gödi Samsung-gyárat hozták fel, ahol az információik szerint 30 százalék a selejtek aránya.

Amennyiben az Önök cége miatt a magyar lakosság egészséges élethez való jogai sérülnek, az a kínai cégek és nép megítélését jelentősen rontani fogja nemzetközileg is. Kérjük, a CATL mondjon le magyarországi beruházásáról! – zárul a nyílt levelük.

Kozma Éva, az egyesület tagja a Debreciner érdeklődésére elmondta, Szilágyi Balázs a találkozón kedvesen és nyitottan viszonyult a mikepércsi anyákhoz. Úgy érzik, azért ment el a községbe, hogy meggyőzze őket, ez azonban már nem lehetséges. A beszélgetés alapján úgy látják, a cég közügyekért felelős vezetője hisz abban, hogy az akkumulátorgyár nem különbözik más, már megvalósult beruházásoktól, nem lesznek káros hatásai. „Fölhívtam a figyelmét arra, hogy azért mégsem egy csokigyárat akarnak ide építtetni” – fogalmazott Kozma Éva.

A Miakö tagja elmondta, az egyesület most egy olyan szakmai beszélgetés szervezését tervezi, amelyre a CATL képviselőit is meghívják.

Fotó: Facebook