2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Titkolja a kormány, hogy miért rúgták ki a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét

frisshirek.hu, 2023. április 12. - 22:00
Titkolja a kormány, hogy miért rúgták ki a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét

A vezető korábban kritikus szakvéleményt írt a debreceni akkumulátorgyárról. Rétvári Bence az érdemi kérdésekre válaszul csak annyit írt, mikor lett felmentve munkaköréből Kincses Dániel.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nem érkezett érdemi válasz Keresztes László Lóránt LMP-képviselő kérdéseire, amelyekben a képviselő a debreceni akkumulátorgyárról kritikus véleményt író Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) vezetőjének kirúgásával kapcsolatban érdeklődött – vette észre a 444.


A vízügy területét is felügyelő Pintér Sándor belügyminiszter korábban kirúgta Kincses Dánielt. A TIVIZIG a CATL leendő debreceni akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyeztetési eljárásához szükséges hatósági szakvéleményében azt írták, hogy a létesítmény (amely megvalósulása esetén várhatóan Magyarország legnagyobb vegyipari üzeme lesz) vízgazdálkodási szempontból több helyen is áttervezésre szorul majd.


A dokumentum legsúlyosabb megállapítása szerint Debrecennek az újonnan megjelenő ipari vízigények miatt koncepcionálisan át kell alakítania a teljes városi ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékhálózatot, mert az eddigi rendszer néhány év múlva már nem fogja bírni a terhelést.


Az LMP országgyűlési képviselője az esettel kapcsolatban négy kérdést intézett a tárcához:

Miért titkolja a kormány ezt a bizonyos kritikus szakvéleményt?
Valóban fel akarja menteni az érintett vízügyi vezetőt?
Ha igen, miért?
Van összefüggés a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság által megfogalmazott kritikus hangvételű szakvélemény és a vezető kirúgása között?

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszul mindössze annyit közölt:


"tájékoztatom, hogy 2023. március 31. hatállyal lett felmentve igazgatói munkaköréből Kincses Dániel úr, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.”

Fotó: Debreciner