2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Telt ház volt Debrecenben a korábbi rektor egyetemről kitiltott előadásán

frisshirek.hu, 2023. április 12. - 12:00
Telt ház volt Debrecenben a korábbi rektor egyetemről kitiltott előadásán

Telt ház volt az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság székházában Fábián István vegyészprofesszor előadásán – írta a 24.hu.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogyan azt lapunk, a Frisshírek.hu is megírta, a Debreceni Egyetem (DE) korábbi rektorának „Magyarország akkumulátor nagyhatalom lesz! Megéri?” című előadását eredetileg az egyetemen rendezték volna meg, azonban Kun Ferenc, a Természettudományi Kar dékánja nem engedélyezte, hogy egyetemi rendezvényként, a felsőoktatási intézmény területén tartsák meg. A dékán az előadás állítólagosan aktuálpolitikai témájára hivatkozott, hiszen a DE tiltja, hogy területén ilyen típusú előadások hangozzanak el.

Fábián előadása elején leszögezte: az értelmiségi felelősségének tekinti, hogy megszólaljon a szakmáját érintő kérdésekben, főleg, ha a területen sok tévhit terjed. Ezután áttért arra, hogy 2030-ra az eladott személygépjárművek fele elektromos lehet. Hazánkban azonban négymillió használt autóból csak ötvenezer elektromos.  Fábián szerint a számokból az látszik, hogy az akkumulátorgyártásban történő szerepvállalásunk nem Magyarországon fogja javítani az elektromos autók részarányát.

A tudós azt is hangsúlyozta, hogy egy autó csak annyira lehet zöld, mint amennyire az az energiaellátását biztosító erőforrások zöldek. Mivel Magyarországon a megújuló energiaforrások csupán egy szeletét fedezik az energiaellátásnak, így itthon kevésbé számít „zöldnek” az elektromos autó.

Nem dőlt még el a csata, hogy a lítium akkumulátor nyer-e a piacon

–tette hozzá a professzor, aki szerint ráadásul a CATL a kevésbé kedvező lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátorok gyártását hozná Debrecenbe.

Szerinte nyersanyagok tekintetében Európa teljesen kiszolgáltatott, ugyanis kobaltot, a lítiumot, a grafitot és a nikkelt is csupán exportálni tudunk, a kobaltot ráadásul Kongóban gyerekmunkával termelik ki. Majd beszélt arról is, hogy a világban a lítium kifogyóban van, valamint érintette az gyártás komoly vízigényét is.

Fotó: Debreceni Egyetem