2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Európa-díjra jelöltek egy Debrecenben írt regényt

frisshirek.hu, 2023. április 12. - 11:32
Európa-díjra jelöltek egy Debrecenben írt regényt

Egy hónapot töltött Debrecenben Ag Apolloni koszovói albán író a Magyar Írórezidencia Program ösztöndíjasaként. A városban írt könyvét Európai Unió Irodalmi Díjra jelölték.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ag Apolloni koszovói albán író 2022 júliusában egy hónapot töltött Debrecenben a Magyar Írórezidencia Program ösztöndíjasaként. A városban írt könyve, a Piroska: mese felnőtteknek már tavaly októberben megjelent, és most Európai Unió Irodalmi Díjra jelölték.

A Magyar Írórezidencia Programon belül Debrecenben született egy mese felnőtteknek, amelynek főszereplője egy teljesen magányos és összetört farkas. A történet egy olyan kontinensen játszódik, amely egy meggyalázott nőről kapta a nevét (Európa), a regény a koszovói háború traumáit dolgozza fel. A kötet lapjain keveredik a mitológia a mesével, a vallással és még az animációval is. Leginkább próza, de került bele vers, dramatikus elem egyaránt.

A könyv októberben Koszovóban és Albániában egyszerre jelent meg, aminek sikere azonnal jelentkezett. Az ezt következő időszakban a megjelenő könyvet számos író-olvasó találkozón bemutatták, többek között a koszovói Nemzeti Könyvtárban, iskolákban, múzeumokban -írja az Index.


Az Európai Unió Irodalmi Díj középpontba állítja az európai kortárs irodalom kreativitását és sokszínűségét a szépirodalom műfajában. Ily módon előmozdítja az irodalom Európán belüli terjesztését, és ösztönzi a nem nemzeti irodalmi művek iránti nagyobb érdeklődést. A díj idei jelöltjeinek listáján 13 ország alkotói és műveik szerepelnek.

Közülük választja ki a héttagú európai zsűri a díjazott könyvet és az öt különdíjast, az ünnepélyes eredményhirdetés pedig április 28-án, a Lipcsei Könyvvásáron lesz. Az EUID Európai Írók Tanácsának, az Európai Könyvkiadók Szövetségének, valamint az Európai és Nemzetközi Könyvértékesítők Szövetségének konzorciuma szervezi a Kreatív Európa támogatásával.

Fotó: twitter