2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Kész horror lesz vidéken tömegközlekedni

frisshirek.hu, 2023. április 11. - 14:30
Kész horror lesz vidéken tömegközlekedni

A vidéki városokhoz képest Szegeden magasabb a menetjegyár, de Miskolcon vagy Debrecenben is drágább a helyközi utazás, mint Budapesten. Az állami támogatás megvonásával pedig a kedvezményes bérletek árai is emelkedhetnek.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szegeden évekig nem változtattak a tömegközlekedés díjszabásain, de 2022 szeptemberétől háromlépcsős áremelkedés következett, ezzel a városi közösségi közlekedés ára nemhogy megközelíti, de például vonaljegy tekintetében meghaladja a fővárosit. Az állami támogatás megvonásával pedig a kedvezményes bérletek árai is emelkedhetnek - írta a Szegeder.

Ez számokban annyit tesz, hogy egy vonaljegy elővételben 430 forint, a járművön 500 forintba kerül Szegeden, míg Budapesten elővételben 350 forint, a helyszínen 450 forint.


Az eddigi kedvezményes havibérlet Szegeden tanulónak és a nyugdíjasnak egyaránt 5280 forintba, Budapesten a diákoknak 3450, a nyugdíjasoknak 3330 forintba kerül. Azonban ha a dél-alföldi várostól megvonják a tömegközlekedés kedvezményes árát biztosító állami támogatást, akkor a bérletek tekintetében is magasabb díjszabással kell kalkulálni, a 30 napra szóló teljes árút 8800 forintért lehet megvásárolni.


Az elővételes vonaljegy Debrecenben 460, Miskolcon 430 forint, a járművön megváltott 550 és 700 forint, de havibérlet tekintetében is a borsodi megyeszékhely csak 100 forinttal olcsóbb, mint Budapest. Mindkét városban évekig szinte változatlan díjszabással működtették a közösségi közlekedést, de augusztus és október végén az MVK és DKV is áremelésre kényszerült az SZKT-hez hasonló okok miatt.


A centrumban való parkolásért nagyjából ugyanannyit kell fizetni a legnagyobb városainkban, ami Budapesten és Szegeden egy órára 600 forintot, Debrecenben 540, Győrben 520, Miskolcon kicsit kevesebbet, 440 forintot jelent. Ebben Székesfehérvár a hazai rekorder, ugyan a legbelső zónába csak engedéllyel lehet behajtani, ezután pedig 900 forintot számolnak fel óránként a parkolásért.

Fotó: Getty Images