2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Bajban vannak a kistelepüléseken élő magyarok

frisshirek.hu, 2023. április 10. - 12:00
Bajban vannak a kistelepüléseken élő magyarok

Nem tudják finanszírozni a posták fenntartását a kistelepülések – mondták az ATV híradója által megkérdezett polgármesterek, miután a vállalat közölte, hogy az 1500-as lélekszámúnál kisebb településeken bezárják a postát. A helyiek ugyanakkor azt mondják, hogy nem is értik a posta hozzáállását, az egyik településvezető falusorvasztásról beszélt. "A postai szolgáltatás biztosítása állami feladat, egy település életét jelentősen befolyásolja, hogy működik-e postahivatal, vagy megszűnt. A postai szolgáltatás biztosítása nem tartozik az önkormányzatok által kötelezően ellátandó feladatok közé" - mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Faluszövetség elnöke, Szentkirály polgármestere, Szabó Gellért nem tud arról, hogy a Magyar Posta küldött-e levelet a postahivatallal rendelkező összes 1500 fő alatti településnek azzal, hogy májustól bezárnák a postájukat, ha az önkormányzat nem veszi át az üzemeltetést. A Magyar Faluszövetség napokban tartott közgyűlésén azonban a polgármesterek beszámoltak hasonló levelekről. Szabó Gellért úgy látja, 

jelenleg a teljes kiszámíthatatlanság a jellemző, nemcsak a polgármesterek, de a postai középvezetők és dolgozók is bizonytalanok, nem tudják, mi lesz a postákkal. Tervezhetetlen, kaotikus a helyzet, mert nem tudni, a posta vezetése mikor miről döntött, későn értesülnek az érintettek, nem ismertek a határidők, nem tudni, melyik postát miért zárják be.

Az látszik, hogy szimplán üzleti megfontolások jellemzik a Magyar Postát, az alapján döntenek, hogy mi hoz bevételt, profitot, és mi nem. Ezen megütközni nem lehet, mert bár állami vállalatról van szó, mégiscsak haszonérdekelt a cég. A gond csak az, hogy a postabezárásokkal egy lakossági szolgáltatás szűnik meg, illetve a mobilpostákra szűkül – jegyezte meg a 24.hu kérdésére.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) elnök megfontolandónak tartja a levelet, aki óvja a településvezetőket attól, hogy az önkormányzatok a Magyar Postával partneri szerződést kössenek a posták üzemeltetésére.

Schmidt Jenő véleményét megírta a polgármestereknek: „A postai szolgáltatás biztosítása állami feladat, egy település életét jelentősen befolyásolja, hogy működik-e postahivatal, vagy megszűnt. A postai szolgáltatás biztosítása nem tartozik az önkormányzatok által kötelezően ellátandó feladatok közé. A TÖOSZ – támogatva, hogy a postai szolgáltatást biztosítani köteles állami tulajdonú cég, a Magyar Posta Zrt. a helyi vállalkozásokkal tárgyaljon a megszűnt postai szolgáltatások újraindítására, de – a települési önkormányzatoknak azt javasolja, hogy ez ügyben – az állami feladat önkormányzat részéről önként vállalt feladatkénti átvállalására – ne tárgyaljanak a Magyar Posta Zrt.-vel. Ahogy kezeli a Magyar Posta Zrt. a postai szolgáltatások biztosításának kérdését, az a települési önkormányzatok számára nem alternatíva, nem lehet tárgyalási alap.

A postai szolgáltatások Magyar Posta Zrt. általi megszüntetése egyik pillanatról a másikra nem elfogadható, hosszabb átmenet szükséges a postai szolgáltatások ellátásának megújítására.

A TÖOSZ ezért tárgyalást kezdeményez a Magyar Posta Zrt. vezetésével és az illetékes szaktárcával.”

A polgármesterek többségének véleménye szerint a települések szenvedik meg azt, hogy a posta próbál profitábilisabb lenni, és átrendezi a szolgáltatásait, hiszen ezzel családokat, egzisztenciákat tesznek tönkre. 

Az ATV híradójának a Nógrád vármegyei Nagylóc polgármestere elmondta, ők nem tudják kigazdálkodni a postahivatal fenntartási költségeit, így Szécsénybe kell utazniuk, ha szükség van a postai szolgáltatásra. 

,,Magas a posta látogatottsága. Azonban számunkra nem éri meg a posta működtetése, ez az önkormányzat részére egy kb tíz millió foritos beruházást igényelne, amit mi nem tudunk finaszírozni" 

– jelentette ki Szalai Gábor, Nagylóc polgármestere. A helyiek szerint így viszont sokan kerülnek nehéz helyzetbe.

A lakosok és az önkormányzatok is szeretnék megtartani a postákat.

Oláh József a Baranya megyei Ormánságban nyilatkozta, hogy náluk is hasonló a probléma. A lakosok szeretnék, ha megmaradna a posta, de az önkormányzatok nem tudják kigazdálkodni ezt a költséget. 

,,Ez egy egyszerű falusorvasztás, ez egy teljesen mesterséges folyamat. Én magam nagyon fel vagyok rajta háborodva, hogy minden kistelepülésen bezárják a kispostákat. Tudni kell, hogy Baranyában van 320 darab kistelepülés"

– mondta Drávapiski polgármestere, Mali Zoltán.

Hajdú-Biharban is ugyanolyan nagy a baj. Váncsod polgármestere, Szalay Csaba nyilatkozott az atv-nek. 

,,Az önkormányzat nem tudja abban a formában vállalni az üzemeltetést, ahogy azt a Magyar Posta szerződése tartalmazza, de tudomásom szerint legnagyobb élelmiszerbolt elvállalta, tehát jelen állás szerint ott lesz postai szolgáltatás" 

– mondta. Hozzátette, ők szeretnék, ha megmaradna a hivatal, de a döntésbe beleszólni nem tudnak. A postásaikat is szeretik, tőlük sem szeretnének megválni.