2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Az egyik legritkább papagájfajjal gyarapodott a debreceni állatkert

frisshirek.hu, 2023. április 08. - 19:00
Az egyik legritkább papagájfajjal gyarapodott a debreceni állatkert

Rendkívüli és régóta várt gyűjtemény bővülésről adott hírt a napokban a debreceni állatkert. Nemrég két kéktorkú arát fogadtak a Szegedi Vadasparkból az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA - the European Association of Zoos and Aquaria EEP) keretében.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mint arról az állatkert a Facebook-oldalán beszámolt, a fiatal, alig másfél éves tojók már birtokba vették otthonukat a papagájröpde-soron, ahol a látogatók megtekinthetik őket.

A különleges szárnyasok kézből neveltek, így hamar összebarátkoztak új gondozóikkal.

A papagáj élőhelyéül szolgáló erdők irtása és az illegális állatkereskedelem következtében a fajnak mára mindössze 200-300 példánya él észak-bolíviai élőhelyén, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe.

A XIX. század végén kipusztult kubai ara után ő lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről; épp ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogram, amelynek további sikeréhez és gyarapodásához a debreceni állatkert is hozzájárulhat.

Hazánkban a kéktorkú ara igazi ritkaságnak számít, mivel új jövevényeinken kívül csak az ő szegedi szüleikkel találkozhattok.

Fotó: Facebook/Zoo Debrecen