2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Letiltotta a Debreceni Egyetem a volt rektora előadását

frisshirek.hu, 2023. április 06. - 13:30
Letiltotta a Debreceni Egyetem a volt rektora előadását

Kun Ferenc dékán közölte, az intézmény nem ad teret aktuálpolitikai kérdések megvitatására. A volt rektor szerint a döntés letűnt idők keserű hangulatát idézi, az előadását pedig máshol, de megtartja.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

„Magyarország akkumulátor nagyhatalom lesz! Megéri?” címmel tartott volna intézeti szemináriumot a Debreceni Egyetemen Fábián István vegyészprofesszor, az intézmény volt rektora április 11-én, de Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja megtiltotta az esemény megrendezését - értesült a Debreciner.


A dékán levelében azt írta, az intézmény hatályos működési rendje nem ad helyet a területén aktuálpolitikai kérdések megvitatásának. A fentiekre hivatkozva közölte, nem engedélyezi az előadás intézeti szemináriumként való meghirdetését és egyetemi rendezvényként való megtartását.


Fábián István a dékáni tiltásra körlevélben reagált, amelyet a Kémiai Intézet munkatársainak küldtek ki, a tartalmát pedig a dékánnal is megosztotta.

„Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem a letűnt idők keserű hangulatát és gyakorlatát idéző döntésről, amit a dékán az előadásom tartalmának ismerete nélkül hozott meg”

– közölte.

A volt rektor a leghatározottabban visszautasítja, hogy az előadása politikai tartalmú lett volna.

Azt írta, a téma komoly társadalmi és politikai viták középpontjában áll, amelyekben minden oldalról előfordul a szakmaiatlanság és a félrevezetés, ezért a szakterülethez értő értelmiség kiemelt kötelessége, hogy a helyzetet szakmai szempontok alapján értékelje, és tájékoztassa a közvéleményt.


A vegyészprofesszor szerint a dékán döntése megakadályozta, hogy ő és az előadást követő vitán részt vevő kollégái eleget tegyenek ennek az elvárásnak az intézeti rendezvény keretében.


Fábián megjegyezte, ugyanezzel a címmel már tartott egy előadást március 24-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság ülésén, amelyből sejthette volna a dékán, hogy szakmai, nem pedig politikai előadásról van szó.

A dékán döntése miatt az eseményt végül az MTA DAB-székházban (Debreceni Akadémiai Bizottság) tartják meg az eredeti időpontban, április 11-én 14 órától.

Fotó: Debreceni Egyetem