2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Debrecen: 28o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Huszadik költészeti fesztivál Debrecenben

frisshirek.hu, 2023. április 06. - 14:28
Huszadik költészeti fesztivál Debrecenben

A költészet napján, április 11-én kezdődő, április 22-ig tartó huszadik költészeti fesztivál színes programokkal várja az érdeklődőket Debrecenben - jelezték a szervezők a fesztivál programjait ismertető sajtótájékoztatón.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere emlékeztetett rá, hogy ebben az évben több jeles irodalomi évforduló lesz a városban. Kiemelte ezek közül Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. és Borbély Szilárd születésének 60. születésnapját, amelyek meg fognak jelenni az irodalmi nagyendezvények programjában.


Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője, a költészeti fesztivál kurátora a sajtótájékoztatón bejelentette: a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Alföld folyóirat meghívásos költőversenyének ünnepélyes díjátadóját az idén húsz esztendős Debreceni Költészeti Fesztivál keretében tartják április 12-én. Az első díjat Falcsik Mari költő, műfordító, a második díjat Kukorelly Endre író, költő, a harmadik, megosztott díjat Nádasdy Ádám költő, műfordító, egyetemi tanár és Markó Béla író, szerkesztő kapja - ismertette.


Az 1992-es, József Attila és a 2017-es Arany János tiszteletére kezdeményezett "költői játék" mintájára idén is meghívásos költőversenyt hirdettek. "A fölkért kortárs szerzőket olyan pályaművek elkészítésére biztattuk, amelyek megidézik, illetőleg a mai kor szemlélete számára élővé teszik Petőfi Sándor versvilágát" - emelte ki a főszerkesztő.


Hozzátette: a díjátadó ünnepséget április 12-én a debreceni MODEM művészeti központban rendezik meg, a nyertes 300 ezer forint, a második helyezett 200 ezer forint, a harmadik helyezettek 100-100 ezer forint pályadíjban részesülnek. A díjátadót követően Petőfi 200 címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek Petőfi Sándor életművének hatásáról.


Pogrányi Péter, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár kulturális programszervezője kiemelte: a fesztivál keretében az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenkit meg szeretnének szólítani, versolvasásra ösztökélni, mások mellett szavalóversenyek, vers-koncertek és rímfesztivál is várják majd az érdeklődőket, akik ellátogathatnak többek között Újhelyi Kinga színművész Debrecen felett az ég című verskoncertjére. Hűvösvölgyi Ildikó a Nagytemplomi Művészeti Szalonban, Tihanyi-Tóth Kinga pedig a Méliusz Könyvtárban mutatja be előadóestjét - tette hozzá.


Elmondta azt is, hogy a fesztivál keretében a gyerekeknek "versrajzolást" rendeznek, emléktáblát avatnak Várkonyi Anikó és emlékpontot Borbély Szilárd költők tiszteletére. Debrecen kávézói és cukrászdái - többek között a Black Sheep Kávéház és Konyha, a Jardin Cukrászda, a Kismandula Cukrászda, a Kis Nápoly Pizzéria, a Szőke Cukrászda, a Wellington Coffee & Pie és a Starbucks (Aranybika) - április 11. és 13. között Petőfi-verseket tartalmazó verstekercseket adnak a vendégeknek a sütemény vagy kávé mellé - számolt minderről az MTI.

Fotó: dehir.hu