2023.06.09., péntek - Félix
Debrecen: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Jobbik: szüntessék meg az óraátállítást - parlament elé viszik az ügyet

frisshirek.hu, 2023. március 26. - 15:00
Jobbik: szüntessék meg az óraátállítást - parlament elé viszik az ügyet

Határozatot nyújtott be az Országgyűlés elé a Jobbik-Konzervatívok parlamenti képviselője, Balassa Péter. A politikus szerint a magyar lakosság többsége nem szereti az óraátállítást, ezért kezdeményezte annak eltörlését.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A nyári időszámítás március 26-án, vasárnap kezdődött, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állították előre – számolt be róla a frisshirek.hu is.

Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezután több óraátállítás nem lesz.

A magyar emberek 90%-a támogatja az óraátállítás eltörlését. A válaszadók 56%-a a nyári időszámítást kívánja állandósítani.

A világ országainak csupán 30%-ában van óraátállítás.

Egy kutatás megállapította az óraátállítás okozta érzelmi és viselkedési zavarok, a stresszel összefüggő immunrendszeri rendellenességek és a sérülésekkel járó balesetek előfordulásának növekedését is. Az alvászavarok öt napig vagy tovább tartanak, ez kialvatlansághoz és mentális problémákhoz vezethet. A hosszabb ideig tartó természetes fény kedvező hatással van a szabadban szervezett programokra, a szabadban végzett munkákra, kevesebb a közúti baleset és a bűncselekmények száma is.

Az óraátállítás egyértelmű célja az energiatakarékosság, de a megtakarítás mértéke egyre csökken, mert a villamosenergia-fogyasztásnak ma már egyre kisebb hányadát jelenti a világítás

- írja Balassa a lapunkhoz eljuttatott közleményében. Megjegyezte, határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy hazánkban a kétszeri óraátállítás eltörlésre kerüljön, és a jövőben a nyári időszámítás legyen alkalmazandó.

Fotó: pexels.com