2024.04.16., kedd - Csongor
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Gulyás Gergely durván nekiment a károgóknak

frisshirek.hu | 2023. március 24. - 16:07
Gulyás Gergely durván nekiment a károgóknak

Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást, a baloldali gazdasági szakértők "károgása" és a jegybanki vélemények ellenére az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, Budapesten újságíróknak az Eurostat legfrissebb jelentésére reagálva. Matolcsy György tegnap könyvbemutatóján hozta fel a 2020-as évek elejének hibáit a 2002 közepétől hivatalban lévő miniszterelnök hibáival állítva párhuzamba. Ez pedig Medgyessy Péter volt, akit Matolcsy egyrészt azért kárhoztatott, mert letért az egyensúlyi gazdaságpolitika útjáról mint most szerinte Orbán. Medgyessy 100 napos programjáról pedig köztudott, hogy annak idején teljesen fölborította a költségvetési egyensúlyt.

"Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást. Nehéz éveken vagyunk túl: két covidos és egy háborús év van mögöttünk, ennek ellenére a tavalyi évben is - a baloldali gazdasági szakértők károgása és a jegybanki vélemények ellenére - az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP"

- mondta Gulyás Gergely az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb, az európai uniós országok átlagos fejlettségi szintjéről szóló jelentésére reagálva.

Hangsúlyozta: az a folyamat, ami a 2010-es kormányváltással megindult, továbbra is folytatódik.

Tíz év alatt több mint tíz százalékkal közeledtünk az Európai Unió átlagához

- tette hozzá a tárcavezető, aki szerint ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság ellenállóképessége még nehéz és válságos időszakokban is kifejezetten jónak mondható. Megjegyezte:

a fejlődés még ennél nagyobb, hiszen a többi országban is volt gazdasági növekedés.

Kijelentette: Magyarország tartja a lépést a közép-európai régióval, és csökkenti a hátrányát azokkal az országokkal szemben, amelyek évtizedek óta az Európai Unió tagjai,

a cél pedig az, hogy hazánk az Európai Unió legfejlettebb öt országához tartozzon. Ehhez még nagy lépéseket kell tenni, még komoly feladatokat kell megoldani

- jelezte.

A tárcavezető ugyanakkor rámutatott: Magyarország mára ugyanolyan fejlettségi szinten van, mint az 1986 óta uniós tag Portugália, a szintén a nyolcvanas években az Európai Unióhoz csatlakozott Görögországot pedig jelentősen, 8-9 százalékponttal meg is előzi. Hozzátette: Közép-Európa fejlődési potenciálja nagy, és Magyarország a régió országaival is tartja a lépést, a lengyelek vannak 2 százalékkal előttünk.

Kiemelte,

a foglalkoztatottsági adatok is bizakodásra adnak okot:

Magyarországon 4 millió 691 ezer ember dolgozik, ami 26 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Rámutatott: ezt szintén egy nehéz évben, a cégeknek is komoly megterhelést jelentő energiaáremelkedés mellett sikerült elérni.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette: Magyarország szeretne mielőbb az Európai Unió átlagához felzárkózni, és ha sikerülne lezárni az orosz-ukrán háborút, illetve az energiaárak elképesztő emelkedése is mérséklődne, akkor ez a folyamat folytatódhatna.

Arról, hogy mi a véleménye a Magyarország leszakadásáról beszámoló "baloldali hangokról", a miniszter azt mondta: mindenkinek a saját szakmai felelőssége, hogy milyen előrejelzést közölt korábban.

"Ha meghallgatjuk az elmúlt hetek híradásait, akkor szép számmal találunk olyan gazdasági elemzéseket - döntően ezek balliberális gazdasági intézetek, és sajnos a jegybank is ebbe a körbe tartozik - amelyek arról beszéltek, hogy a leszakadás nőtt, illetve nem felzárkózunk, hanem a magyar gazdaság érzékeny veszteségeket volt kénytelen elszenvedni"

- fogalmazott.

Ezzel szemben - folytatta - a helyzet az, hogy miközben az energiaárak az égbe szöktek, és az egész világ, ezen belül különösen Európa egy komoly inflációs hullámmal kénytelen szembenézni, a magyar gazdaság jelentős növekedést tudott produkálni, ami azt jelentette, hogy az Európai Unió átlagához képest a lemaradása tovább csökkent.

Medgyessy Péterhez hasonlította a kormányfőt: Matolcsy György már megint beolvasott Orbán Viktornak

Matolcsy György szerint Magyarországnak jelenleg nincs jövőképe, és a miniszterelnök nem is akar mérhető célokat, mert „mi van, ha nem teljesül”.

„Nekem egyszer a miniszterelnök úr azt mondta, nem is akarja mérni, mert mi van, ha nem teljesül. Nem igaz. Csak az teljesül, ami mérhető cél” – mondta Matolcsy György jegybankelnök arról értekezve, hogy Magyarországnak nemzeti jövőképre, mérhető célkitűzésekre, konkrét dátumokhoz kötött teljesülésekre van szüksége.

A jegybankelnök saját könyvének bemutatóján szólalt fel, amit a hvg.hu szemlézett. A lap beszámolója szerint a miniszterelnököt csak kétszer nevezte meg nyíltan, a Matolcsy által kritizált dolgok a „politika” és a „gazdaságpolitika” területén zajlottak.

A másik pont, ahol nyíltan említette a miniszterelnököt ott volt, amikor arról értekezett, hogy céljuk Magyarország emelése, „ezért fáj nekünk, ha ezt lerombolja a politika, a gazdaságpolitika vagy egy-két hibás miniszterelnöki döntés”.

A könyvbemutatón Matolcsy a 2020-as évek elejének hibáit a 2002 közepétől hivatalban lévő miniszterelnök hibáival állította párhuzamba. Ez pedig Medgyessy Péter volt, akit Matolcsy egyrészt azért kárhoztatott, mert letért az egyensúlyi gazdaságpolitika útjáról mint most szerinte Orbán. Medgyessy 100 napos programjáról pedig köztudott, hogy annak idején teljesen fölborította a költségvetési egyensúlyt.

Fotó:MTI/Kovács Tamás