2024.04.13., szombat - Ida
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Románia előrébb hozná az euró bevezetését

frisshirek.hu | 2023. március 20. - 18:04
Románia előrébb hozná az euró bevezetését

A román kormány 2026-ban belépne az euró „előszobájába”, jelentette be Adrian Câciu az Euractiv szerint. A román pénzügyminiszter hozzátette, hogy a bevezetéshez teljesen végre kellene hajtani a nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet. Ennek az az egyszeri uniós alap a forrása, amelynek vissza nem térítendő részét Magyarországnak nem fizetik ki, amíg a kormány nem teljesít 27 „szupermérföldkövet”, a hitelrészét pedig csak nemrég kérte, írja a telex.hu.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a végdátum 2029, de ha sikerül 2026-ra teljesen felhasználniuk a helyreállítási alapot, akkor hamarabb megkezdhetnék a belépést az euróövezet „előszobájába”.

Az Euractiv 2026-os euróbevezetésről ír, de ha ez az ERM II-es belépést jelenti, akkor is 2028-ban már euróval fizethetnek szomszédaink. 

A telex.hu emlékeztet arra, hogy a román nemzeti bank 2021-ben még az euró 2029-es bevezetését tartotta valósnak. Sőt, úgy tűnik, ott is ellentmondás van a kormány és a bank között, hiszen a bank tanácsadója azt nyilatkozta, hogy ebben a gazdasági helyzetben túl nagy erőfeszítés lenne az előrehozott dátum.  

Hogy hamarabb meg tudják-e lépni a két ERM II.-es előírást, tudják-e tartani az elfogadható inflációt, a költségvetési hiányt és a hosszú lejáratú kamatlábakat is féken tudják-e tartani, ahhoz a kormánynak Romániában is a költekezést és a pénzromlást kordában kell tartania. 

Emlékeztetőül, idén januárban Horvátország vezette be az eurót, huszadikként a 26 erre kötelezett uniós tagállam közül. 

Fotó: pixabay.com