2024.04.13., szombat - Ida
Debrecen: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Véget ért a tél a Magyar Közútnál

Fodor Orsolya | 2023. március 18. - 08:00
Véget ért a tél a Magyar Közútnál

A következő időszak időjárására tekintettel március 16-án véget ért a téli üzem a Magyar Közútnál. Március 31-ig mérnökségenként még legalább egy, síkosságmentesítésre alkalmas adapterekkel felszerelt gépet bevetésre készen tartanak a szakemberek, de a melegaszfalt-keverő telepek nyitását követően már a lokális javítási munkák kerülnek a tevékenység fókuszába.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya pénteken arról tájékoztatta portálunkat, a frisshirek.hu-t, hogy a 125 napos téli üzem során a társaság szakemberei 98 napon végeztek síkosságmentesítést, 42 napon pedig hóeltakarítást. 

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat összesítése alapján 1901 óta a 2022-23-as téli időszak volt a második legenyhébb téli szezon, a hajnali, reggeli fagyok miatt országosan így is több mint 48 ezer tonna sót, több mint 3,6 millió liter kálcium-klorid oldatot és 117 tonna érdesítőanyagot juttattak ki a 31 ezer kilométernyi országos közúthálózatra. 

Az enyhe tél miatt viszont az átlagosnál több növényzetgondozási munkát végezhettek a szakemberek a vegetációs időszakon kívül. 

A rendelkezésére álló kapacitásokkal folyamatosan, ütemezetten végezték továbbá a hidegaszfaltos javítási munkákat is, melyeket tavasztól, a melegaszfaltkeverő telepek újranyitását követően már a tartósabb beavatkozások váltanak fel.

Tegnaptól a lokális burkolatfelújítások és a forgalomra veszélyes kátyúk megszüntetésén túlmenően a szakemberek kaszálást, növényzetgondozást, szemétszedést és jelzőtáblák, védőkerítések, vezetőoszlopok, szalagkorlátok kihelyezését, bevonását, tisztítását, valamint jelzőlámpák karbantartását végzik.

Mivel országszerte folyamatosan dolgoznak a továbbiakban is a közútkezelő szakemberei, a közlekedőknek továbbra is érdemes lesz még utazásuk előtt tájékozódni az aktuális korlátozásokról, forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu oldalon. 

A Magyar Közút továbbá arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a munkaterületek térségében és vigyázzanak az utakon dolgozó mérnökségi szakemberekre.

Illusztrációs fotó: Facebook/Magyar Közút